Кандидатът за президент на САЩ Камала Харис води кампания срещу Илон Мъск толкова, колкото и срещу опонента си Доналд Тръмп.

Това заяви в понеделник милиардерът Марк Кюбан, цитиран от CNBC. Той атакува основателя на Tesla заради обещанието му да раздаде 1 млн. долара в томбола за избиратели от колебаещите се щати, като нарече това „иновативно“ и „отчаяно“.

Ден по-късно обаче, Кюбан прогнозира, че ако Харис спечели, „100%“ може да оправи отношенията си с Мъск.

Словесните престрелки между двамата милиардери не спират с напредването на кампанията за Белия дом, в която те заемат все по-значими роли в подкрепа на двамата кандидати.

Мъск, който е генерирал десетки милиони долари за Тръмп, неколкократно се подигра с външния вид на Кюбан, след като той пък заяви, че малцина други изпълнителни директори подкрепят кандидата на републиканците.

Кюбан отвърна с публикация в X, платформата, която Мъск притежава:

„Не можеш да спреш да мислиш за мен Илон Мъск, нали? Всичко е наред. Разбирам те. Ако подкрепях кандидат, който е толкова некомпетентен, че трябва да поема и финансирам играта му на терен, също щях да търся начин да отвлека вниманието си.“

Ден по-късно Кюбан отново се обърна към Мъск в ефира на CNBC. Запитан за мнението му относно последните проучвания, които показват, че надпреварата между Харис и Тръмп е на ръба, милиардерът заяви:

„Никой не знае какво ще стане и затова наистина трябва да се гласува. И най-безумното е, че кампанията на Харис е срещу Илон, а не срещу Тръмп.“

Илон Мъск, най-богатият човек в света, се превърна в един от най-изявените дарители на кампанията на Тръмп. Той ръководи усилията за изтегляне на гласоподавателите в ключовия щат Пенсилвания и само между юли и началото на септември е предоставил близо 75 млн. долара на PAC America.

Сега републиканецът парадира, че има подкрепата му, както и че предприемачът би могъл да заеме важна роля в неговата администрация, ако той спечели изборите. Мъск на свой ред приема статута си на един от най-големите поддръжници на Тръмп.

От своя страна, Кюбан излага многостранни аргументи в полза на Харис като по-добър кандидат за президент за малкия бизнес и икономиката.

По думите му, тя е обещала да не повишава данъците на американците, които печелят 400 000 долара годишно или по-малко, което, както отбеляза той, е група, обхващаща повечето собственици на малък бизнес.

Основателят на Cost Plus Drugs, също така изтъква, че Харис се е фокусирала върху намаляването на цените на здравеопазването и лекарствата, като се е заела с посредничеството на аптеките.

Той твърди, че тези икономии могат да компенсират инфлацията за домакинствата и малките предприятия.

„Тя излезе и говори за това. Доналд Тръмп не е казал и дума.“

Милиардерът допълва, че подходът на Харис за справяне с нелегалната имиграция би бил по-добър за бизнеса от плана за масова депортация, представен от Тръмп.

Кюбан също така повтори критиките си към обещанието на Тръмп да използва мащабни мита като инструмент както на икономическата, така и на външната си политика.

Според него е „безумно“, че Тръмп е предложил да използва мита, за да възпре китайско нахлуване в Тайван.

Междувременно стана ясно, че Крис Ларсен, съосновател и председател на Ripple, е предоставил близо 9,9 млн. долара на Future Forward през септември, в допълнение към повече от 800 000 долара в подкрепа на Камала Харис, според данни на FEC, събрани от анализатора на криптопазара и блокчейн Breadcrumbs Джеймс Делмор и независимо проверени от CNBC.

Милиардерът е дарил повече от 11,8 млн. долара на PAC, което го прави един от най-големите индивидуални дарители в криптоиндустрията през този цикъл.

Ларсен, който през последните години подкрепяше кандидати от различни партии, заяви в интервю за CNBC, че изборът му в полза на Харис идва от разговорите, които е имал с вътрешни източници от нейния щаб и от това, което е видял от вицепрезидента, откакто замени Джо Байдън през юли.

„Тя познава хора, които са израснали в икономиката на иновациите през целия си живот“, коментира по-рано Ларсен пред CNBC. „Така че мисля, че тя го разбира на фундаментално ниво, по начин, по който хората на Байдън просто не са обръщали внимание или може би не са направили връзката между овластяването на служителите и осигуряването на американски шампиони, които да доминират в своите индустрии.“

През февруари Ларсен дари максималния личен принос от 6 600 долара за Харис, около пет месеца преди тя да стане кандидат за президент на демократите, показват данните от Федералната избирателна комисия. По същото време той е внесъл 100 000 долара в PAC Harris Action Fund.

Според Forbes 64-годишният Ларсен има нетно състояние от 3,1 милиарда долара, което се дължи основно на собствеността му върху XRP и участието му в Ripple, която предоставя блокчейн технология на компании за финансови услуги.

Той е част от индустрия, която стана ключова за набирането на средства за политическите кампании, макар и по-силно в подкрепа на републиканците.

Почти половината от всички корпоративни дарения, които се вливат в изборите, са от криптоиндустрията, според данни от доклад на групата с нестопанска цел за наблюдение Public Citizen.

От началото на юни PAC на Тръмп е събрал около 7,5 млн. долара крипто дарения.