Рон Ели, който изигра Тарзан през 60-те години на миналия век, почина на 86-годишна възраст. Най-известен с това, че обикаля из джунглата само с превръзка на кръста, Ели внася една различна и по-свежа енергия в легендарния образ, затвърждавайки мястото на Тарзан в историята на телевизията.

Ели поема ролята в сериала на NBC „Тарзан“, излъчен в средата на 60-те години. Въпреки че може да не е достигнал същото ниво на слава като Джони Вайсмюлер, олимпийският плувец, който изиграва Тарзан през 30-те и 40-те години на миналия век, образът на Ели оставя трайно наследство, особено за новото поколение от фенове.

Ели е починал в дома си в Лос Аламос, Санта Барбара, Калифорния, на 29 септември. Дъщеря му Кирстен Ели сподели новината в емоционална публикация в Instagram, наричайки баща си „герой“.

„Той носеше положителна енергия, където и да отиде“, пише Кирстен. „Въздействието, което имаше върху другите, е нещо, което никога не съм виждал в друг човек – беше нещо магическо“, добавя тя.

Ели, предефинира ролята на Тарзан, показвайки по-различен и сложен образ. Неговият герой е образован ерген, който, разочарован от цивилизацията, се връща в африканската джунгла, където е бил отгледан.

Освен ролята си на Тарзан, актьорът участва в екшън филма от 1975 г. „Doc Savage: The Man of Bronze“, въпреки че голяма част от актьорската му кариера се състои от по-малки роли в телевизията и филми, като мюзикъла от 1958 г. South Pacific. Извън актьорството, той се занимава и с писане. Автор е на два романа с участието на детектива Джейк Сандс: „Night Shadows“ (1994) и „East Beach“ (1995).

Ели влезе в новинарските заглавия през 2019 г., след като съпругата му Валери Лундийн Ели беше убита в дома им в Санта Барбара, Калифорния. Техният 30-годишен син, Камерън Илай, е идентифициран като нападателят и малко след това е застрелян и убит от полицията.

Ели се запознава с Валери, бивша Мис Флорида, в началото на 80-те години, докато е водещ на конкурса Мис Америка. Двойката се жени през 1984 г. и има три деца. Ели се оттегля от актьорството през 2001 г., за да се съсредоточи върху семейството си. Казва пред London's Daily Express през 2013 г., че иска да бъде до децата си, докато те растат, да посещава училищните им събития и спортните състезания.

Въпреки че до голяма степен се отдръпна от светлината на прожекторите, актьорът се завърна за кратко към кариерата си в телевизионния филм от 2014 г. Expecting Amish.

Неговите дъщери Кирстен Казале Ели и Кайтланд Ели Суит помнят баща си като човек, който успява да балансира между телевизията, това да бъде писател и в същото време да прекарва време със семейството си.

Отвъд актьорската му кариера харизмата и силата на духа на Ели – както на екрана, така и отвъд него – ще оставят траен отпечатък върху онези, които го познават, тъй като неговата личност, ще живее дори след смъртта му.