Акциите на Tesla отбелязаха най-добрия си ден от повече от десетилетие в четвъртък, след като производителят на електрически превозни средства надхвърли прогнозите за печалба и обеща да започне производството на по-евтин модел в началото на следващата година.

Акциите на Tesla скочиха с 22% в четвъртък, най-големият им еднодневен ръст от май 2013 г., когато компанията отчете 500 милиона долара тримесечни продажби за първи път. През последното тримесечие продажбите на автомобили са надхвърлили 20 милиарда долара.

Ръстът на акциите на Tesla повиши индекса на автомобилната индустрия в рамките на S&P 500, като секторът напредна с над 18% в четвъртък. Акциите на други автомобилни производители бяха смесени, като General Motors се понижи, а Ford напредна.

Акциите на Uber паднаха с почти 2%, след като скочиха до рекордно високо ниво по-рано този месец, когато новините около предстоящото роботакси на Tesla не успяха да убедят инвеститорите, че гигантът за споделено пътуване е застрашен.

В сряда вечерта Tesla съобщи, че маржовете на печалбата са се подобрили за първи път от началото на 2022 г. Рентабилността на основния автомобилен бизнес на компанията е под натиск от години на фона на ценова война в Китай и слабо търсене в САЩ.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск увери анализаторите по време на обявяването на приходите на компанията, че „плановете за нови превозни средства, включително по-достъпни модели, остават на дневен ред, като производството им трябва да започване през първата половина на 2025 г.“

Мъск отдавна казва, че е на път да се появи модел на по-ниска цена, но ентусиазмът му тази година към роботаксито и AI породи съмнения на Уолстрийт относно ангажимента му към този план.

Мъск очерта и други амбициозни цели за Tesla, включително превръщането ѝ в най-ценната компания в света „в дългосрочен план“ и постигане на „ръст на автомобилите“ от 20% до 30% през следващата година. Все пак общите продажби на модели на Tesla са намалели с 2% от началото на 2024 г. в сравнение с 2023 г.