Най-богатият човек на планетата Илон Мъск добави още 26 млрд. долара към нетното си състояние в рамкие само на един ден, след като акциите на компанията му Tesla отбелязаха най-големия си ръст от 2013 г.

По данни на Forbes, нетното му състояние вече възлиза на 269 млрд. долара, което го поставя на повече от 50 млрд. долара пред добрия му приятел и бивш член на борда на Tesla Лари Елисън, най-големият акционер в Oracle, пише CNBC..

Мъск контролира близо 13% от акциите на Tesla в обращение, което представлява по-голямата част от богатството му, въпреки че притежава и акции в SpaceX, която се оценява на над 200 млрд. долара. Освен това, е контролиращ собственик на X и на стартъпа xAI.

Поскъпването на ациите в четвъртък последва по-добрия от очакваното отчет за приходите на Tesla в сряда и коментарите на основателя на компанията, според които „ръстът на автомобилите“ ще бъде 20-30% през 2025 г. При затварянето на борсата акциите на Tesla поскъпнаха с 22%, което е вторият най-голям ръст от първичното публично предлагане на компанията през 2010 г., допълва CNBC.

Преди обявяването на приходите за тримесечието акциите обаче се сринаха и се насочиха към най-лошия си месец от януари. Но загубата бързо беше заличена и сега общият ръст е с 5% през 2024 г., в сравнение с 23% на Nasdaq.

Tesla отчете печалба на акция в размер на 72 цента, което надхвърли средната оценка на анализаторите от 58 цента. Печалбата беше увеличена в размер на 739 млн. долара за регулаторни кредити за опазване на околната среда и 326 млн. долара приходи от FSD – система за самоуправление на електромобилите.

По време на отчета за тримесечието Мъск акцентира в автономното бъдеще на Tesla, включително услугата за превоз на пътници, която според него ще бъде отворена за обществеността още през следващата година в Тексас и Калифорния.

Две седмици по-рано компанията проведе дългоочакваното си събитие за роботизирани таксита, на което представи концепцията за Cybercab.

Конкуренцията Waymo на Alphabet обаче предоставя публично търговска услуга без шофьори още от юни, а Tesla не успява да изпълни собствените си прогнози за пускане на продукта. Компанията все още не произвежда автомобили, които са безопасни за използване без човек зад волана, готов да управлява или спира по всяко време, допълва CNBC.

Една от темите, които Мъск не засегна по време на разговора в сряда, беше неговото усилено участие в предизборнта кампания за президент на САЩ и големите разходи в подкрепа на Доналд Тръмп.

Откакто публично подкрепи републиканеца малко след първия опит за покушение срещу него през юли, Мъск засили реториката, най-вече по отношение на Х, и инвестира милиони долари в щаба на Тръмп.

През уикенда той заяви, че на случаен принцип ще отпуска по 1 млн. долара на ден на регистрирани гласоподаватели, които подпишат петиция за неговия про-Тръмп PAC, за да накара феновете в колебаещите се щати да отидат до урните.

Министерството на правосъдието на САЩ е предупредило PAC, че лотарията за избиратели на Мъск може да наруши федералния закон за изборите, заяви пред NBC News запознат с въпроса източник.

Преди обявяването на резултатите на Tesla, много инвеститори имаха въпроси относно политическите дейности на Мъск.

„Той има право да изразява политическите си възгледи, но публичният му активизъм изглежда е в противоречие с отговорността му като главен изпълнителен директор да защитава стойността за акционерите“, написа анонимен инвеститор във форум, който Tesla използва за получаване на въпроси. „Как Tesla се справя и може ли да потвърди, че действията на Мъск не вредят на продажбите или растежа?“, допълни той.

Преди разговора коментарът получи 168 гласа „за“. Друг въпрос с 527 гласа „за“, питаше дали бордът прави нещо, за да гарантира, че „политическата ангажираност на Мъск не отклонява вниманието от основната мисия на Tesla и защитава стойността за акционерите и марката“.

В публикация в X тази седмица самият Мъск написа: „Мисля, че тези избори са екзистенциални за САЩ“.