UBS Global Wealth Management повиши перспективата си по отношение на глобалните акции от „неутрална“ до „атрактивна“.

Сред мотивите за промяната са устойчивия икономически растеж в САЩ, облекчаването на паричната политика от основните централни банки и бума на изкуствения интелект, съобщава Reuters.

„Икономическият растеж е забележително устойчив, а централните банки проявяват активност, което ни дава увереност, че благоприятният фон има още възможности за развитие“, заявиха анализаторите на UBS.

Намаляването на лихвените проценти в големите централни банки, включително Федералния резерв на САЩ, повиши широкия световен индекс на акциите на MSCI, който е бенчмарк за оценка на представянето на световните акции, с 16,3% досега за тази година.

„Въпреки че въздействието на облекчаването на паричната политика обикновено се проявява със закъснение, началото на цикъл на намаляване на лихвените проценти в исторически план е положителен катализатор за капиталовите пазари за следващите 6-12 месеца“, смятат анализаторите от UBS.

Според тях, допълнителни стимулиращи мерки от Китай ще подпомогнат световните акции, докато на този фон, растежът в другите региони изглежда е достигнал „дъното“.

Корпоративните печалби ще бъдат облагодетелствани от устойчивия икономически контекст в САЩ, който ще бъде допълнително подкрепен от изкуствения интелект, стабилните пазари на труда и постепенното намаляване на инфлацията, допълват от UBS.

Сред по-широките сектори технологиите трябва да се запазят като основен двигател на растежа на приходите, дори и да се добавят други сектори.

Изборите за президент на САЩ са краткосрочен риск за пазарите, смятат от UBS, особено ако бившият президент Доналд Тръмп бъде избран за втори мандат, тъй като с това потенциалните тарифни рискове ще бъдат оценени много бързо.