Според стратезите на Goldman Sachs е малко вероятно акциите в САЩ да запазят резултатите си от последното десетилетие, тъй като инвеститорите се насочват към други активи, като облигации, за да търсят по-добра възвръщаемост.

Според анализ на финансовите експерти индексът S&P 500 се очаква да постигне годишна номинална обща възвръщаемост от едва 3% през следващите 10 години. За сравнение, през последното десетилетие тя е била 13%, а дългосрочната средна възвръщаемост е 11%.

Анализаторите смятат, че вероятността индексът да изостане от съкровищните облигации е приблизително 72%, а от инфлацията до 2034 г. - 33%.

„Инвеститорите трябва да са подготвени за възвръщаемост на акциите през следващото десетилетие, която е към долния край на типичното разпределение на резултатите“, пише екипът.

След световната финансова криза акциите в САЩ нарастват, първо благодарение на почти нулевите лихвени проценти, а по-късно и на залозите за устойчив икономически растеж. Според данни на Bloomberg S&P 500 е на път да надмине останалата част от света през осем за периода от последните 10 години.

Въпреки това тазгодишният ръст от 23% е концентриран в няколко от най-големите технологични акции. Стратезите на Goldman очакват през следващото десетилетие възвръщаемостта да се разшири и равнопретегленият индекс да надмине сектора, изчисляван по пазарна капитализация.

Дори и ралито да остане концентрирано, S&P 500 ще отбележи възвръщаемост под средната от около 7%, казва екипът на банката.

Последното проучване на Bloomberg показва, че инвеститорите очакват ралито на американските акции да продължи и през късната част на 2024 г. Силата на резултатите на корпоративната Америка се разглежда като по-решаваща за представянето на фондовия пазар, отколкото това кой ще спечели президентските избори или пътя на политиката на Федералния резерв.