През по-голямата част от 2024 г. инвеститорите на фондовия пазар не изглеждаха загрижени дали Доналд Тръмп или Камала Харис ще спечели битката за Белия дом – до тази седмица, когато трепетът заради предстоящите избори най-накрая започна да обхваща Уолстрийт.

Рязкото покачване на доходността на държавните облигации от септември насам предизвиква опасения, че разпродажбата може да попречи на тазгодишното рекордно покачване в последната част от предизборната кампания, пише MarketWatch. Доходността на облигациите расте, когато цените им падат.

Американските акции се сринаха в сряда като S&P 500 и Dow Jones Industrial Average паднаха с близо по 1%. И двата индекса се понижиха за три поредни сесии, като същевременно регистрираха най-големия си тридневен спад от началото на септември. Технологичният Nasdaq Composite спадна с 1,6% в сряда, регистрирайки най-лошия си ден от 6 септември, според пазарните данни на Dow Jones.

Картината в четвъртък беше смесена, като S&P 500 и Nasdaq Composite преодоляха загубите от предишните дни, нараствайки съответно с 0,2% и 0,8%. Dow Jones Industrial Average загуби 0,3% и удължи поредицата си от загуби до четири последователни сесии.

Акциите на Tesla водеха печалбите в четвъртък, като се повишиха с 22% и записаха най-добрия си ден от десетилетие, след като производителят на електромобили отчете по-добри от очакваните печалби и заяви, че плановете за нови, по-достъпни модели са „на път“, като производството им ще започне следващата година.

Други технологични акции с голяма капитализация също бяха предимно по-високи в четвъртък. Любимците на AI инвеститорите Nvidia, Microsoft, Alphabet, Meta Platforms и Amazon спечелиха позиции, докато Apple се понижи.

Акциите на компонента на Dow Boeing паднаха с 1,2%, след като механиците на производителя на самолети късно в сряда отхвърлиха ново предложение за договорка и удължиха осакатяващата производствените дейности шестседмична стачка.

Членът на Dow IBM се срина с 6,2%, след като отчете тримесечни приходи, които бяха под очакванията на анализаторите.

Фючърсите на златото се повишиха леко до около 2750 долара за унция, след като достигнаха исторически връх от малко над 2770 долара в сряда. Биткойн се търгуваше над $68 000, близо до най-високите си нива за седмицата.

Доходността на 10-годишните държавни облигации, която е тясно свързана с очакванията около лихвените проценти, падна до 4,21% от 4,24% в сряда. През последните дни обаче тя достига нива, невиждани от края на юли, тъй като пазарът прекалибрира очакванията си за това колко агресивен ще бъде Фед в облекчаването на политиката през следващите месеци.

Друга причина за покачването на доходността на облигациите са опасенията, че предстоящите избори в САЩ могат да влошат фискалния дефицит на правителството. Междувременно нарастващата вероятност Тръмп да бъде президент също натежава на финансовите пазари, според коментар на MarketWatch.

Трейдърите в крайна сметка изглеждат особено загрижени, че и Харис, и Тръмп предлагат политики, които вероятно ще допринесат за инфлацията, лихвените проценти и дефицитите.

Миналия петък S&P 500 регистрира своето 47-мо рекордно затваряне за годината, завършвайки за шеста поредна седмица на зелено – най-дългата печеливша серия от миналия декември.

Индексът на волатилността на Cboe, по-известен като VIX или „измерителят на страха“ на Уолстрийт, все още се движи под 20, въпреки скока с почти 16% този месец. Всяко отчитане над 20 пункта се счита за повишена волатилност на Уолстрийт.

„През последните няколко седмици акциите до голяма степен пренебрегнаха това, което се случваше на пазара на облигациите и с долара“, казва пред MarketWatch Джонатан Крински, главен пазарен стратег в BTIG. „Пазарите винаги са загрижени за скоростта на движение на доходността, а не за общото ниво, и фактът, че акциите не трепнаха пред лицето на тези движения, предполага самодоволство”, добавя той.

Резултатите от първите три дни на изминаващата седмица обаче изглежда предполагат, че акциите най-накрая са обхванати от предизборна и лихвена тревога. Крински предупреждава, че има „риск от спад за акциите като цяло“ през следващите седмици. Той също така очаква „прилична вероятност“ за отдръпване на S&P 500 до между 5500 и 5650.

Не всички пазарни стратези са съгласни с това. Арън Кларк, мениджър на активи в GW&K Investment Management, не предвижда голям скок в нестабилността на фондовия пазар или разпродажба преди деня на изборите.

„Невъзможно е пазарите да предскажат на този етап какви политики ще бъдат следвани, а още по-трудно е да се знае кои ще бъдат приложени“, казва експертът пред MarketWatch.

Кларк отбелязва още, че е в лагера на разделения Конгрес - най-вероятният резултат от тазгодишните президентски избори. По думите му това би трябвало да бъде възходящо за пазарите, защото в един разделен Конгрес ще бъде трудно да се прокара някакво важно законодателство, което наистина да промени траекторията на американската икономика.