Основните индекси в САЩ затвориха рязко надолу в сряда, тъй като инвеститорите реагираха на няколко отчета за корпоративни печалби и други икономически новини. Технологичните акции се сринаха, а доходността на държавните облигации се повиши до нов тримесечен връх.

Dow Jones Industrial Average и S&P 500 паднаха съответно с 1% и 0,9%, а Nasdaq Composite се понижи с 1,6%. В Европа Stoxx 600 регистрира спад от 0,3%.

Dow и S&P 500, които приключиха миналата седмица на рекордни върхове, губят позиции за три последователни сесии, докато Nasdaq прекъсна поредица от пет сесии. Основните индекси са на път да отчетат седмични загуби за първи път от седем седмици.

S&P 500 е нараснал с 21,5% от началото на 2024 г., след скок от 24% миналата година, според данни на FactSet.

Акциите на технологичните компании с голяма капитализация се понижиха, като любимата на AI инвеститорите Nvidia падна с 2,8%, Meta Platforms загуби 3,2%, а Apple изтри 2,2%. Microsoft, Alphabet, Amazon и Broadcom също загубиха позиции.

Акциите на McDonald's паднаха с 5,1%, водейки спада на Dow.

Акциите на Coca-Cola се понижиха с 2,1% след разочароващия отчет за печалбите.

Boeing падна с 1,8% след публикуването на тримесечните резултати – и преди ключов синдикален вот, след който в крайна сметка стачката на работниците продължава.

На другия полюс акциите на Starbucks приключиха сесията с ръст от 0,9%, като се възстановиха от резките по-ранни загуби след новината, че компанията намалява перспективата си за 2025 г. и обяви предварителни тримесечни резултати, които не отговарят на пазарните очаквания.

Акциите на AT&T се покачиха с 4,6%, след като телекомуникационният гигант отчете по-добри от очакваните печалби.

Акциите на Tesla паднаха с 2%, преди публикуването на дългоочаквания отчет за печалбите на производителя на електромобили след затварянето на пазарите. В следпазарната търговия те се покачиха с 12%.

Доходността на 10-годишните държавни облигации, която е чувствителна към очакванията за лихвените проценти, се повиши до 4,25% от 4,21% вчера. Доходността, която е на най-високото си ниво от края на юли, непрекъснато се покачва на фона на несигурността на инвеститорите относно това колко агресивен ще бъде Федералният резерв при намаляване на референтната си лихва по заемите.

На пазарите повлияха и данните, които показаха, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ са достигнали най-ниското си ниво от 14 години миналия месец, тъй като лихвите по ипотечните кредити са на най-високото си ниво от юли. Инвеститорите следят отблизо публикуваните данни за индикации, че икономиката остава на стабилна основа, докато търсят информация, която може да повлияе на решенията на Фед относно лихвите.

Фючърсите на златото се понижиха с 1% до около 2730 долара за унция, след като достигнаха нов рекорд за всички времена над 2770 долара по-рано през деня.