Акциите на McDonald's поевтиняха по време на продължителната търговия във вторник, след като здравните власти на САЩ обявиха, че разследват епидемия от ешерихия коли, вероятно свързана с веригата за бързо хранене.

Центрърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщиха в изявление във вторник, че в 10 щата са регистрирани 49 случая на заразяване с бактерията. Десет от известните случаи са довели до хоспитализация. Регистриран е и 1 смъртен случай.

„Повечето хора съобщават, че преди да се разболеят, са яли хамбургера Quarter Pounder в McDonald's. Все още не е известно коя конкретна хранителна съставка е заразена“, заявяват от CDC.

Регулаторните органи съобщиха, че McDonald's сътрудничи на разследването им и е спрял предлагането на хамбургерa в няколко щата. По данни на CDC случаите са концентрирани в Колорадо и Небраска.

Сезар Пиня, отговорник за веригата за бързо хранене в Северна Америка, заявява във вътрешно съобщение, публикувано на уебсайта на компанията, че McDonald's предприема „бързи и решителни действия“.

По думите му първоначалните резултати показват, че някои от заболяванията може да са свързани с нарязан лук от един от доставчиците на веригата. В отговор на това тя спира разпространението на продукта и изтегля Quarter Pounders от ресторантите в Колорадо, Канзас, Юта и Уайоминг, както и от тези в части от Айдахо, Айова, Мисури, Монтана, Небраска, Невада, Ню Мексико и Оклахома.

„Решението да направим това не е леко и беше взето в тясно сътрудничество с Центъра за контрол на заболяванията“, посочва президентът на McDonald's USA Джо Ерлингер във видеосъобщение, тбелязвайки, че по-голямата част от продуктите на компанията не са засегнати.