International Business Machines Corp. твърди, че се развива в областта на изкуствения интелект, но инвеститорите изглежда са останали недоволни след последния отчет за приходите на компанията, като акциите се понижиха с около 2,6% в следборсовата търговия в сряда.

Компанията регистрира приходи в размер на $15 млрд., което е с 1% повече спрямо предходната година. Софтуерният бизнес е с изключителен ръст, като приходите са се увеличили с 10% спрямо 2023 г. до 6,5 млрд. долара.

Анализаторите очакваха общи приходи от 15,1 млрд. долара и 6,4 млрд. долара за софтуерния бизнес.

В рамките на софтуера IBM продължава да отчита добра динамика в бизнеса си с Red Hat, който доставя продукти с отворен код за облака. Red Hat отбелязва 14% ръст на приходите, докато тези от автоматизация са се увеличили с 13%. Приходите от данни и изкуствен интелект са нараснали с 5%.

Главният изпълнителен директор Арвинд Кришна отбелязва, че бизнесът на Red Hat се е ускорил.

„Продължаваме да наблюдаваме голяма динамика в областта на AI, тъй като нашите модели са надеждни, подходящи за целта и с по-ниски разходи, с водеща производителност“, коментира той в изявление. Кришна посочва, че бизнес портфейлът на IBM за генеративен AI възлиза на над $3 млрд., което е последователно подобрение от $1 млрд.

Компанията цели ръст на приходите за четвъртото тримесечие, който е подобен на този, който току-що отчете, „с продължаваща сила в софтуера“. Този отдел вече представлява почти 45% от общите приходи на IBM.

Другите сфери на дейност на IBM не са толкова ярки, като приходите от консултантски услуги остават непроменени, а тези от инфраструктура са спаднали с 7%.

На този фон компанията отчита нетна загуба в размер на 330 млн. долара, или 36 цента на акция.

Джим Келехер директор проучвания в Argus Research отбелязва, че акциите на IBM са „ имали хронично слабо представяне през годините“.

Той казва пред Yahoo Finance, че „акциите са били много потиснати“, като се има предвид потенциалът им за растеж.

„Приходите са нараснали леко, макар че отново има малко разочарование от горната линия. Но мисля, че това е преодолимо.“

Акциите на IBM са добавили около 42% от началото на годината.