Наскоро стратезите на Goldman Sachs направиха прогноза за потенциалната възвръщаемост на S&P 500 през следващите 10 години и тя не беше оптимистична.

Инвестиционната банка очаква, че през следващото десетилетие S&P ще постигне средна годишна възвръщаемост от едва 3%. Това е доста под доходност на индекса от около 13% през последните 10 години. Освен това прогнозата на Goldman е по-ниска от очакваните преди това 8% средна годишна възвръщаемост.

Тя се позовава на голямата концентрация на водещи технологични компании сред 10-те най-големи холдинга на S&P, както и на по-високата начална точка за индекса след последните силни печалби.

Стратезите на Goldman отбелязват, че 36% концентрация сред 10-те най-големи холдинга на индекса е най-голямата от dot-com бума през 2000 г. насам. Анализаторите смятат, че индексът S&P, при който всички акции са претеглени по един и същи начин, ще се представи по-добре от този по пазарна капитализация.

Продължавайки с мрачните си прогнози, инвестиционната банка твърди, че има 72% вероятност S&P 500 да изостане от съкровищните облигации и 33% вероятност да не е в крак с инфлацията.

И какво трябва да направи един инвеститор?

Ако сте като повечето инвеститори, фонд, който следи S&P 500, като например Vanguard 500 S&P 500 ETF, вероятно е ключова част от портфейла ви. В този смисъл страшната прогноза на Goldman може да ви накара да се притесните. Има обаче няколко причини, поради които банката вероятно ще се окаже погрешна.

От една страна, Goldman цитира по-висока начална точка на индекса, но в момента пазарът е само на две години в бичи пазар.

Обикновено бичият пазар продължава около три до четири години, което би означавало, че въз основа на историческите дании инвеститорите имат още време пред себе си. Въпреки това, някои от последните бичи пазари всъщност са продължили много по-дълго.

Например подемът, започнал през 1987 г., продължава над 12 години, а бичият пазар, стартирал след Голямата рецесия - около 11 години.

Същевременно S&P има тенденция да се представя добре, когато Федералният резерв е в цикъл на намаляване на лихвите, какъвто изглежда е случаят. През последните три периода на намаляване на лихвите в САЩ, извършено с цел нормализиране на икономиката, S&P е нараснал с между 5% и 15% година след първото понижаване от Фед.

Макар Goldman да не го заявява изрично, прогнозата ѝ изглежда оценява корекция за акциите на водещите технологични компании. На този фон стратезите на инвестиционната банка предполагат, че при изкуствения интелект AI може да се случи срив в стил dot-com.

Въпреки това има много разлики между бума на изкуствения интелект и този на dot-com компаниите, посочва Motley Fool.

Една от тях е оценката. Например Nvidia, която е основният бенефициент от изграждането на AI инфраструктурата, понастоящем се търгува при съотношение цена/печалба (P/E) от 35. За сравнение, Cisco Systems, чийто хардуер беше в основата на изграждането на интернет, се търгува при максимален форуърден коефициент P/E от 150 през 2020 г. Междувременно Microsoft беше листнат на цена около 75 пъти по-висока от тази на печалбите, докато днес е на P/E от 35.

В същото време не изглежда да се очаква намаляване на разходите за изкуствен интелект. Голямата причина за това е, че за да може технологията да продължи да се усъвършенства и моделите на да се развиват, те просто се нуждаят от експоненциално повече изчислителна мощност, на която да бъдат обучавани. Тъй като многобройните компании се стремят да спечелят технологичната надпревара, очаквайте тези разходи да продължат още много години и само да се увеличават.

Друг потенциален недостатък в аргумента на Goldman е прогнозата, че равнопретегленият индекс S&P ще се представи по-добре, пише Motley Fool. Сега инвеститорите могат да купуват равнопретеглени борсово търгувани фондове, като Invesco S&P 500 Equal Weight ETF, ако искат по-малка концентрация на акции и експозиция към технологии. През последното десетилетие обаче Vanguard S&P 500 се представя чувствително по-добре от него.

Едно от качествата тук е, че като пазарно претеглен индекс той позволява на печелившите акции да се превърнат в по-големи участници, докато губещите - да се скриват. За разлика от него, равнопретегленият индекс разпределя активите между своите 500 акции, ребалансирайки ги на тримесечие.

Проучване на J.P. Morgan показва защо пазарно претегленият подход има по-добри резултати. То установява, че 40% от акциите в рамките на индекса Russell 3000 между 1980 г. и 2020 г. са претърпели т.нар. катастрофални загуби (70% или повече), от които никога не са се възстановили. В същото време 10% от компаниите са били мегапечеливши, като са надминали индекса с 500% или повече през изследвания период. Именно тези мегапечеливши акции спомагат за възвръщаемостта на пазара и индекса с течение на времето.

В този смисъл няма причина фондовете, претеглени по пазарна капитализация, да изостанат. ETF-ът е дългосрочен победител и въпреки че в момента на върха има голяма концентрация на технологични акции, тези компании постигат успеха си с причина, отбелязват анализаторите на Motley Fool.

Технологиите продължават да се развиват и да променят живота ни и изглежда, че това няма да спре скоро.