Apple пусна безплатна актуализация на софтуера в САЩ, с която вкара първата доза изкуствен интелект в линията си iPhone 16, тъй като компанията се опитва да навакса изоставането си от най-новата технологична мания.

Актуализацията на операционната система iOS 18 в понеделник пристига повече от месец, след като четири модела iPhone 16, оборудвани със специалния компютърен чип, необходим за захранване на AI функциите, бяха пуснати в продажба на цени от 800 до 1200 USD.

Миналогодишните премиум модели - iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max - също притежават процесор, който ще позволи използването на технологията след инсталирането на софтуерната актуализация. Това важи и за последните версии на iPad и линията компютрите Mac, предава Associated Press.

Страните извън САЩ ще получат софтуера с изкуствен интелект за своите iPhone-и едва през следващата година на дата, която все още не е определена.

Apple е прекарала последните пет седмици в тестване на софтуера за изкуствен интелект сред аудитория от собственици на iPhone, които са се записали, за да помогнат на компанията да усъвършенства технологията.

Предполага се, че внедряването на изкуствен интелект ще превърне често тромавия виртуален асистент на Apple Siri в по-разговорлив, гъвкав и цветен инструмент, чието присъствие ще се обозначава със светещи цветове, които да обикалят екрана на iPhone, докато се обработват заявки.

Други функции на изкуствения интелект, включени в тази софтуерна актуализация, ще се справят с различни задачи за писане и коригиране, ще обобщават съдържанието на имейли и други документи. AI също така ще предоставя различни инструменти за редактиране, както и ще улесни намирането на стари снимки.

Още АI похвати, които предстои да фигурират в бъдещи актуализации на софтуера, ще включват възможността за създаване на персонализирани емотикони или генериране на други креативни изображения при заявка. Apple също така планира да даде възможност на своя пакет за изкуствен интелект да получава помощ от ChatGPT на OpenAI, когато потребителите поискат това.

Повечето от функциите, които Apple представи в понеделник, вече са налични в смартфоните с Android, които Samsung и Google пуснаха по-рано тази година.

В стремежа си да разграничи своя подход от първите AI лидери, пакетът от нови функции на iPhone се предлага на пазара като „Apple Intelligence“. Компанията също така обещава, че нейните екстри ще се справят много по-добре със защитата на личните данни, като технологията ще се изпълнява на устройството или ще бъде затворена в център, подобен на крепост, когато някои заявки трябва да се обработват дистанционно.

Тъй като повечето iPhone-и, които се използват в момента по света, не разполагат с компютърния чип, необходим за функциите, се очаква технологията да стимулира огромното търсене на новите модели по време на празничния сезон и през следващата година.

Това е основната причина, поради която цената на акциите на Apple се повиши с 18%, откакто компанията представи своята стратегия на конференция в началото на юни, пише AP. Поскъпването увеличи пазарната стойност на Apple с около 500 млрд. долара, което я доближи до превръщането ѝ в първата американска компания със стойност 4 трилиона долара.

Apple ще даде на инвеститорите първия си поглед върху това как се справя iPhone 16 в четвъртък, когато компанията ще публикува тримесечна финансова информация за периода юли-септември, който включва първите няколко дни, в които новите модели са били в продажба.

Според оценката на пазара на смартфони през последното тримесечие, направена от изследователската компания International Data Corp., търсенето на моделите от висок клас iPhone 15 се е повишило, тъй като цените им са паднали, а вълнението около навлизането на Apple на AI пазара се е увеличило.

Според IDC доставките на iPhone са се увеличили с 3,5% спрямо същия период на миналата година и са достигнали 56 млн. в световен мащаб през периода юли-септември, отстъпвайки само на Samsung.

Въпросът сега е дали постепенното пускане на повече AI ще накара собствениците на по-стари iPhone-и да се охарчат за новите модели по време на празниците.