В Торино направиха първото панетоне с брашно и карамел от щурци
„Исках да предложа ново изживяване, което да съчетае удоволствието със здравословния начин на живот“, обяснява създателят Давиде Муро
Италианска пекарна създаде PanCricrì - това е първото по рода си панетоне с вкус на кайсия и шоколад, направено с брашно от щурци и карамелизирани щурци в шоколада.
Панетоне е класически коледен сладкиш на Ботуша, а създателят на ексцентричния вариант Давиде Муро е майстор-сладкар в Antica Pasticceria Castino di Pinerolo в Торино.
Той лично измисля рецептата без масло, без лактоза, с брашно от насекомите и екстра върджин зехтин, разказва Tgcom24.
Брашното от щурци е изключителна суперхрана с добре познати хранителни стойности, обясняват от Antica Pasticceria Castino. То е отличен източник на протеини с висока биологична стойност и богато на незаменими аминокиселини и витамини.
Тъй като не съдържа лактоза, панетонето PanCricrì позволява на хората със здравословни проблеми да се насладят на празника, без да се отказват от вкуса на традиционния сладкиш, а също така е особено подходящо за хора на специфична диета и за тези с активен начин на живот.
„Брашното от щурци е екологична алтернатива на протеиновите храни от животински произход, с намалено въздействие върху околната среда и висока усвояемост“, допълват от пекарната.
„С PanCricrì продължаваме усилията и изследванията си в посока да си играем с традиционните вкусове и рецепти, да експериментираме с необичайни комбинации, да предлагаме нови съставки и да проучваме как да отговорим на нуждите на хората в постоянно променящия се начин на живот.“, казва създателят Давиде Муро.
Той допълва, че с първото по рода си панетоне предлага вкусово изживяване, което съчетава удоволствие и ползи, обединявайки чревоугодничеството и насладата от Коледа, най-сладкото време от годината par excellence със здравословен начин на живот.