Искате ли да знаете как се прави сладолед?

Ако отговорът ви е „да“, може би ще трябва да свикнете да се будите дни наред с кравите, да изучавате емулгатори и техники за замразяване, и да експериментирате с тях в лаборатория, докато не получите идеалната смес от мляко, сметана и захар.

Поне такива са условията на Университета в Пенсилвания, който предлага едноседмичен "Кратък курс по сладолед".

Някои хора го наричат просто "колеж за сладолед".

"Нашата целева аудитория са хора, които се интересуват сериозно от сладолед", казва пред CNN д-р Боб Робъртс, доктор на науките, ръководител на катедрата по хранителни науки в Пенсилвания.

Това е мястото, където хората, които се занимават професионално със сладолед, отиват да научат повече.

Някои компании, като Tillamook, изпращат курсисти всяка година. Тази година присъстват служители от Hudsonville, Turkey Hill, Perry's, Stewart's Shops, Hershey, Friendly's, Graeter's, Jeni's, Baskin Robbins и др.

Ако вече си представяте как курсистите ядат сладолед колкото си пожелаят всеки ден, грешите. Те обаче със сигурност ще разберат защо една топка сладолед може да струва 10 долара, а друга – 5, допълва CNN.

Има ли наука за сладолед?

Да. Колежът по сладолед е точно това - колеж. Има домашни, допълнителни упражнения, голяма доза зубрене), изпит, класиране и накрая – сертификат (да, да, нещо като дипломиране!).

Но какво представляваше колежът за сладолед? С една дума: наука.

Рос Коен, главен изпълнителен директор и съсобственик на Sweet Cow, компания за сладолед от Колорадо, казва, че разбирането на научните основи на сладоледа е важно.

"Най-важното, което научих, беше по-доброто разбиране на нашата смес за сладолед – това са млякото, сметаната, захарта и подобрителите, в основата на всеки сладолед, който правим - по-доброто разбиране как съставките взаимодействат помежду си."

А разбирането на сместа за сладолед означава да научите какво се случва на молекулярно ниво.

Например как млечните протеини взаимодействат с мазнините и какво се случва, когато смените съставка. Това означава уроци по състав на млякото, микробиология на храните и физика на сладоледа.

"Всичко е лесно, когато нещата работят", казва д-р Боб. "Когато нещата не работят... трябва да разбереш науката. Трябва да разбирате химията. И дори инженерството."

След това, вече ще разберете как да промените тези съставки (помислете за бадемово мляко вместо краве) и все пак да получите продукт, който изглежда, усеща се и има вкус на сладолед.

Това се демонстрира в една от лабораториите – клас по сензорна оценка, където курсистите изследват 14 проби ванилов сладолед, всяка с различен вкус. Някои са плътни и се топят бавно (по-високо съдържание на млечни мазнини). Някои имат вкус, подобен на дулсе де лече (готвени по-дълго). Други са въздушно леки. Идеята? Не всички сладоледи са еднакви и разбирането на съставките е от значение за крайния продукт.

От кравата до фунийката

Краткият курс по сладолед в Пенсилвания има 132-годишна история.

Колежът се описва като "от кравата до фунийката", което означава, че учениците могат да видят как кравите се доят, а след това да проследят как млякото се превръща в сладолед и в крайна сметка се продава в известната сладкарница Berkey Creamery - всичко това в кампуса.

Страстта, която стои зад производството на сладолед, се вижда в цифрите на Пенсилвания. Преди години курсът се запълва за няколко месеца. Сега това отнема дни или дори часове, в зависимост от годината. Д-р Боб си спомня за една от последните години, когато търсенето е толкова голямо, че системата за регистрация се е сринала.

Хората, които провеждат курса, са истински посланици на индустрията. Те отварят "вратите си за всеки, който иска да се запознае отвътре с това, което правят". "Те се стремят да споделят всяка частица от знанията си ", казва той.

За професионалистите, обяснява Рубен Урутия, директор на операциите в завода на Tillamook, курсът е "просто допълнителна брънка във веригата, която ни прави малко по-силни в нашата област на познания". Той го оприличава на преглед на филми от мачове на играчи от НФЛ.

За любителите курсът открехва завесата на нещо, което за мнозина е просто средство за радост и наслада, но е много по-сложно в своето създаване.

Без значение дали си мечтател или експерт – има едно нещо, с което всички са съгласни. Най-голямата полза от курса са хората, с които се запознаваш, и мрежата социални контакти, която изграждаш.

"Надявам се да си тръгнат с добра мрежа от връзки, така че когато имат въпрос, да знаят на кого да се обадят, за да получат отговор", усмихва се д-р Боб.