ЮНЕСКО призна националната кухня на Италия за нематериално културно наследство
Статутът бележи успешния край на тригодишната кампания на италианското министерство на земеделието за признаване на традиционния начин на отглеждане, култивиране, приготвяне и сервиране на храна в страната
,fit(1001:538)&format=webp)
Националната кухня на Италия официално получи статут за нематериално културно наследство от ЮНЕСКО.
Новината потвърди италианският министър-председател Джорджа Мелони преди очакваното обявление от световната организация.
„Ние сме първите в света, които получават това признание, което почита това, което сме и нашата идентичност. Защото за нас, италианците, кухнята не е просто храна или колекция от рецепти. Тя е много повече: култура, традиция, труд и богатство.“
Статутът бележи успешния край на тригодишната кампания на италианското министерство на земеделието за признаване на традиционния начин на отглеждане, култивиране, приготвяне и сервиране на храна в страната.
„Готвенето в Италия надхвърля простата хранителна необходимост и се превръща в сложна и многопластова ежедневна практика“, пише Пиер Луиджи Петрило, един от редакторите на предложението на Италия.
В своята кандидатура Италия изтъква също, че „живите гастрономически пейзажи“ отразяват биокултурното разнообразие на нацията и че кухнята се придържа към устойчивост, сезонност и рецепти без разхищение, което допринася за нейната уникалност. В предложението се посочва, че предаването на традициите от поколение на поколение създава емоционална връзка с храната.
Решението на ЮНЕСКО става факт докато страната продължава да се бори срещу „фалшивите“ италиански храни, включително с неотдавнашна жалба, подадена до Европейския парламент, по повод появата на паста карбонара в консерви, пише CNN. Италия се бори и срещу производството на фалшив зехтин и използване на имена, звучащи като италиански, за продукти, които не са произведени на Ботуша.
Признанието на националната кухня за нематериално културно наследство трябва да спомогне за защита от подобни кулинарни злоупотреби, заявява министърът на земеделието на страната Франческо Лолобриджида.
„Това признание е източник на гордост, но и на осъзнаване на по-нататъшната стойност, от която ще се ползват нашите продукти, територии и вериги за доставки. То ще бъде и допълнително средство за противодействие на онези, които се опитват да експлоатират стойността, която целият свят признава в Made in Italy и ще представлява възможности за създаване на работни места и богатство в регионите, както и за продължаване на традицията, която ЮНЕСКО е признала за световно наследство.“, допълва министърът.
Статутът на наследство на ЮНЕСКО обикновено придава допълнителен престиж на определените обекти – които варират от исторически забележителности до други т. нар. нематериални активи. Той обаче налага допълнителна отговорност за опазване на културните съкровища.
Премиерът Джорджа Мелони заяви, че Италия ще получи финансова подкрепа от това решение.
„Вече изнасяме селскостопански продукти на стойност 70 милиарда евро и сме водещата икономика в Европа по отношение на добавена стойност в селското стопанство. „Това признание ще даде на италианската икономика решаващ тласък да достигне нови висоти.“, допълва тя.
Италия присъства в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и с ръчното биене на камбани (2024 г.), оперното пеене (2023 г.), ловът и извличането на трюфели (2019 г.), неаполитанските майстори на пица (2017 г.) и шествията с процесионни конструкции, носени на раменете от местните жители (2013 г.). Страната е включена и в списъка на местата, които се радват на средиземноморската диета, когато тя беше добавена през 2013 г.
&format=webp)
&format=webp)
)
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
,fit(1920:897)&format=webp)
,fit(140:94)&format=webp)
,fit(140:94)&format=webp)
,fit(140:94)&format=webp)
,fit(1920:897)&format=webp)
,fit(140:94)&format=webp)
,fit(140:94)&format=webp)
,fit(140:94)&format=webp)