Кои продукти са най-силно зависими от петрола?

4773
Кои продукти са най-силно зависими от петрола?

Цената на петрола е ключова за цената на горивата, а оттам косвено се пренася и върху цялата икономика. Високата цена води до оскъпяване на всички останали продукти заради по-скъпото производство и транспортиране.

Има определени групи, които директно зависят от цената на нефта. Така например един барел суров петрол се използва в следното съотношение в САЩ - за бензин 42%, за дизел 20%, самолетно гориво 9%, отоплително гориво 4.5%, индустриални горива 4.5%, други продукти 16%.

И макар тези пропорции да са различни за България, те ни дават определена представа къде може да се очаква най-голямо повишение следствие на зависимостта от цената на петрола. Ето и някои категории продукти, които директно са обвързани с цената на петрола, представени от Investopedia.

1. Медицината

Много медицински продукти се изготвят пряко с петролни продукти - като се почне от хирургическите ръкавици и спринцовките и се премине към специфична медицинска техника.

Много медицински продукти, които се откриват във всеки дом, също попадат в тази група. Тук се включват - аспирин, капки за нос, спирт, дезодоранти, сиропи за кашлица, превързочни материали, лосиони, витамини, одеколони, мрежи против насекоми, овлажнители, сапуни и мн. др.

2. Пластмасовите изделия и торбички

Тези изделия също са директно производно от петролни продукти. Те са навсякъде около нас, като се почне от потребителски изделия като кофи, легени и др, и се стигне до опаковките в магазините. Когато опаковането поскъпне, то това неимоверно се отразява и на цените на опакованите продукти.

Широкото им използвани се предопределя от свойствата им да не реагират химично с други вещества, като по този начин запазват целостта и качествата на продукта.

3. В къщата...

Много дрехи се произвеждат от изкуствени материи. Тези продукти също ще поскъпнат заради нарастващата цена на черното злато.

Във всяка къща има продукти като подови настилки, дограми, балатуми, матраци и т.н., произведени директно от петролни продукти.

4. В автомобила

Скъпият петрол оказва въздействие пряко не само на цената на горивата, но и при много необходими за колата съставки като спирачни течности, масла, грес, окабеляването и много други.

5. В градината

Скъпият петрол ще удари и любителите на градини, тъй като той влиза в състава на почти всички торове.

6. Градският транспорт

Хората често решават да заменят скъпия автомобилен транспорт с градски. Високата цена на петрола обаче води до повишение на всякакъв вид транспорт.

7. Туризъм.

По-високите цени на горивата означават по-високи цени на самолетното гориво, а от там и по-високи на самолетните билети.

8. Бизнесът.

Високите цени на горивата засягат бизнеса в много аспекти. Като се почне от по-високите разходи за поддържане на автомобилния парк и отопляване на офисите и се стигне до по-високите разходи за пакетиране, които бизнесът неимоверно в даден момент ще прехвърли на крайните потребители.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg