8.882 млн. чуждестранни туристи посетиха България през миналата година, сочат окончателните данни на Националния статистически институт, цитирани от Министерството на туризма.

Това е ръст от 7.6% спрямо предходната 2016 г., когато броят на чуждестранните туристи бе 8.251 млн. лева.

Успяхме да надградим рекордните постижения от 2016 г. и през миналата година също постигнахме увеличение в броя на чуждестранните посетители, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите й, това са видимите резултати от усилията на министерството за привличане на гости през четирите сезона и разширяване на крилата на сезоните.

През тази година целта ни е чуждите туристи да достигнат 10 млн., което е напълно постижимо, заяви министърът.

10-те водещи пазара за чуждестранни гости също бележат ръстове.

На първо място е Гърция, като посетителите от южната ни съседка през миналата година са повече от 1.157 млн. и са с 8.5 на сто повече спрямо година по-рано.

Над 1.139 млн. румънски туристи са посетили България миналата година, като Румъния се нарежда на второ място сред водещите пазари, а увеличението, което се отчита, е почти 4%.

Германия, Турция и Русия заемат съответно трето, четвърто и пето място сред топ пазарите. Сред тях най-сериозно е нарастването на турските посетители, които са се увеличили с 12.5%, достигайки 636 хил. Останалите държави, които се нареждат сред 10-те топ пазара, са Македония, Сърбия, Полша, Великобритания и Украйна.

Страните от Европейския съюз продължават да са важен генериращ пазар. През миналата година повече от 61%, или 5.45 млн., туристически посещения са реализирани именно от държавите от ЕС. Ръстът, който се отчита спрямо година по-рано, е 8.2 на сто.

Още по-позитивен е фактът, че увеличението на приходите изпреварва ръста на входящите туристи, заяви министър Ангелкова. И припомни, че по данни на БНБ за периода януари-ноември миналата година постъпленията са нараснали с 9.1% и са в размер на 6.6 млрд. лв.

Това показва, че вървим в посока за привличане на висок клас туристи, посочи още министърът.