Българският бизнес гледа с оптимизъм към 2018 г.

974
Българският бизнес гледа с оптимизъм към 2018 г.

© Pixabay

Компаниите в страната са с по-висок оптимизъм за догодина, очакващи повече продажби в чужбина и стабилна заетост.

Бизнесът в България се отдалечава значително от режима на оцеляване след 2009 година. Това показват резултатите от проучване на БТПП, извършено сред 602 фирми от България.

Анкетата е част от мащабно бизнес проучване в Европа (European Economicsurvey – EES 2018), в което участват над 50 хиляди фирми от 23 държави.

Близо 63% от анкетираните в България очакват подобрение на бизнес климата през 2018, докато през 2017 г. делът им е 38%. Все пак достъпът до квалифицирани кадри и несигурността във вътрешното търсене са основните притеснения за компаниите.

Фирмите са загрижени, че ще бъдат неспособни да се справят с нарастващото търсене на своите продукти и услуги, защото става трудно да се намерят работници с необходимия профил.

За поредна година компаниите имат подобрени очаквания за експорта – близо половината от анкетираните прогнозират по-високи продажби в чужбина през 2018 г.

Въпреки че очакванията за продажбите в страната също бележат повишение, предприятията поставят недостатъчното търсене от вътрешния пазар като второто най-голямо затруднение. Засилването на вътрешното търсене по-скоро ще доведе до увеличаване във вноса.

Добра перспектива за възобновяване на инвестиционната активност догодина показват очакванията на фирмите при 47% от анкетираните. За заетостта прогнозите са за стабилизиране и дори лек ръст – преобладаващата част около 55% от работодателите очакват да запазят броя на служителите си.

Липсата на квалифицирани кадри е проблем не само за българския бизнес, но и за европейските компании – изкачва се на второ място като пречка, а в миналогодишното проучване е на 4-о място.

Резултатите от анкетата на европейско ниво показват, че предприятията са до голяма степен оптимистични за предстоящата година, като очакванията за продажбите, заетостта и инвестициите са във възходяща тенденция.

ЕК повиши прогнозата си за растежа на българската икономикаАктуализараната есенна макроикономическа прогноза на ЕК почти напълно съвпада с очакванията на родното финансово ведомство

Перспективата от Brexit е предизвикателство номер едно за ирландския бизнес, но се класира много по-ниско в повечето страни-участнички в ЕЕS 2018.

Вероятно този резултат се дължи на това, че Великобритания няма да напусне ЕС през 2018 г., но е интересно да се проследи как в бъдеще ще се изменя мнението на предприемачите.

В подробния доклад за проучването Асоциацията на европейските палати (EUROCHABRES) се обръща внимание на необходимостта администрациите да продължат да подкрепят икономическото възстановяване чрез прилагане на устойчиви, благоприятни за растежа политики и свеждане до минимум на регулаторната тежест за европейския бизнес.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg