Кабинетът си даде седмица размисъл за пенсиите

1002
Кабинетът си даде седмица размисъл за пенсиите

Практически ако приемем, че отиваме на 66 години(възраст за пенсиониране - бел.ред) , както казва МВФ, четири години средно ще могат да ползват пенсиите си мъжете". До този извод стига премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета, сочи част от стенограмата, която е вече публично достъпна.

Премиерът прави сметката на базата на твърдението на здравния министър Стефан Константинов, че средната продължителност на живота на мъжете у нас е 69 години, предаде БГНЕС.

Днес по предложение на финансовия министър Симеон Дянков кабинетът реши да отложи приемането на промените в Кодекса за социално осигуряване за следващото си заседание, за да може документът да бъде разгледан и на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в петък.

По време на днешното си заседание министрите се впускат в дълги дебати по въпроса кой, как и кога трябва да започне изплащането на пенсии за ранно пенсиониране.

Финансовият министър обяснява, че пенсионните фондове твърдят, че до сега не са поставили този проблем, защото никой не ги е питал. Според него това е несериозно.

"Стана една седмица ставам и лягам със срещи по тази тема и колкото повече ги слушам разбирам, че пак тази трънска поговорка "Колкото го по режеш, то не става по дълго, става по-късо", и през 2000 година те са заложили модел, който е къс и никога не може при идеални условия да даде пенсиите, които са необходими и господин Костов прекрасно го знае, само че какво по-хубаво за пред десния електорат да обясняваш, че ГЕРБ е социалистическа партия, че се връщаме към комунизма, че нещо искаме лошо да направим", заявява премиерът Борисов.

Той пита защо държавното НОИ да плаща единадесет години ранно пенсиониране, а частния пенсионен фонд, да плаща осем години, както е заложено в закона преди 10 години.

Тотю Младенов пък обяснява, че за 10 години са събрани в професионалните фондове около 465 млн. лв., от които те са превели на Националния осигурителен институт - 98 млн. лв., а Националния осигурителен институт е платил пенсии на тези хора за 300 млн. лв., т.е. НОИ за 10 години е в дефицит от 200 млн. лв..

Енергийният министър Трайчо Трайков предлага НОИ да направи такъв фонд за ранно пенсиониране, който обаче да си е отделен и да не се бъркат с индивидуалните партиди и оттам да си доплащат. Ако хората видят, че той постига по-висока доходност, да имат право да си прехвърлят партидите и никой нищо няма да загуби, споделя той.

"Тук не е въпросът да си играем на демократи и на много десни. Какво ще се случи, когато това се случи? Едно е да говориш от телевизията, едно е, когато си го правил, да си го правил така, както трябва", репликира Борисов.

Според премиера хората ще предпочетат да получават пенсии от НОИ.

Тотю Младенов и Симеон Дянков пак влизат в спор кога да започне вдигането на осигурителен стаж и възраст за пенсиониране. Младенов предлага "хората да си починат 1-2 години", а Дянков се обръща към него с думите : "взимате по-лесния път и натоварвате Министерство на финансите и бюджета, ние пак да намираме допълнителни пари. МВФ ясно казва, че от 2011 година трябва да почне дигането не само на стажа, те казват възрастта с шест месеца на година".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg