КЗК наложи 85 000 лв. глоба за заблуждаваща реклама

1151
КЗК наложи 85 000 лв. глоба за заблуждаваща реклама

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение от страна на "Студио Модерна България" ЕООД и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 85 135 лева заради заблуждаваща реклама, съобщиха от антимонополния орган.

"Студио Модерна България" ЕООД извършва стопанска дейност, свързана с продажба на стоки с разнообразно предназначение чрез директна продажба в търговски обекти и чрез интернет магазина си с уеб адрес http://www.topshop.bg. Повод за служебното образуване на производството е публикувана реклама на наградната игра на Топ Шоп "Месеци на любовта и красотата", организирана от "Студио Модерна България" ЕООД. Промоцията се провежда в периода 3 февруари 2011 - 31 март 2011 година. Съгласно официалните правила на играта, публикувани на сайта на дружеството, право на участие в нея има всеки, закупил в периода на нейното провеждане промоционален продукт с марката Топ шоп.

Производството на КЗК е установило, че ответното дружество е променило правилата на участие в играта, като впоследствие към условието е било добавено, че е необходимо закупените продукти да са с цена, по-висока от 20 лева. Тези с по-ниска цена, които не дават възможност за участие в промоцията - "Бюти Уанд- тример", "Комплект за шиене" и "Неопренов колан за отслабване" са поставени в секция "Месеци на любовта и красотата. Други", към която препраща рекламният банер на играта. Това обстоятелство не е било отразено по никакъв начин и в по-подробната информация към съответния продукт.

Комисията е сметнала, че начинът на предлагане и представяне на продуктите "Бюти Уанд- тример", "Комплект за шиене" и "Неопренов колан за отслабване" на електронната страница на ответника подвежда и води до заблуда крайния потребител, че закупувайки някой от тях, придобива право на участие в играта "Месеци на любовта и красотата", което от своя страна би могло да повлияе на икономическото му поведение и на избора му дали да осъществи конкретната покупка.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg