С. Дянков: ЕС има солидарна финансова политика

723
С. Дянков: ЕС има солидарна финансова политика

„За първи път от въвеждането на еврото се създава механизъм, в който и страните от ЕС, които като България не са членки на еврозоната, участват в изработване и одобрение на споразумение. Целта беше да се покаже, че има солидарна финансова политика в Европейския съюз". Това коментира след продължилото повече от 11 часа извънредно заседание на финансовите министри от ЕС вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Според него одобреният план показва, че подкрепата за еврото е общосъюзна политика и е в интерес на всички държави от Европа единната валута да е стабилна, се посочва в съобщение на Министерството на финансите.

„Планът, който беше приет рано тази сутрин от финансовите министри на Европейския съюз се състои от 4 основни компонента", коментира от Брюксел вицепремиерът Дянков. Първият елемент от безпрецедентния план включва 60 млрд. евро заеми от Европейската комисия.

Средствата щели да са под формата на фонд, от който могат да се теглят и ползват веднага.

Вторият елемент е спасителният пояс от гаранции в размер на 440 млрд. евро от държавите, които търгуват с единната европейска валута. Тези средства ще се отпускат на двустранна основа и ще се одобряват от националните парламенти.

„Макар че влязоха в заключителната декларация, реално споразуменията тепърва ще се договарят. Тук страни като България, които са извън еврозоната, могат доброволно да се включат в гаранциите", коментира Дянков. Засега единствената страна, която е извън еврозоната и изрази желание да се включи в този механизъм е Швеция, допълни той.

Третият елемент от одобрения снощи план е включването на Международния валутен фонд с 250 млрд. евро.

„Четвъртата част, която е най-важната според мен е, че Европейската централна банка се съгласи да изкупува държавни ценни книжа на вторичните пазари. Което е важната мярка за спасяването на еврото", изрази мнение българският финансов министър. На практика тази мярка означава отпускане на заеми на правителствата от еврозоната.

Според вицепремиера Симеон Дянков успехът на тези преговори показва, че всички, не само страните от еврозоната, но и страни като България, които се стремят към нея, могат да участват солидарно във вземането на важни решения.

Българският финансов министър посочи, че за да заработи одобрения тази сутрин план, всички държави от ЕС трябва да вземат допълнителни мерки за ограничаване на дефицита и да предприемат стъпки за бързи структурни реформи. Това е записано и в заключението от Съвета на ЕКОФИН, допълни той.

Темата за европейската рейтингова агенция не беше акцент от снощната среща, тя ще се дискутира на редовното заседание на ЕКОФИН на 17 и 18 май, уточни Симеон Дянков.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg