ВАС потвърди санкция от 150 000 лв. на ЕВН

435
ВАС потвърди санкция от 150 000 лв. на ЕВН

През 2009 г. производството на КЗК установи, че монтиран електромер на гражданин с механизъм за автоматична защита, в рамките на месец прекъсва многократно електрозахранването за 1 час, щом уредът регистрира натоварване над допустимия праг. ЕВН Електроразпределение отказва да коригира, вкл. и дистанционно, продължителността на прекъсването с аргумента, че това намалява живота на електромерите.

Комисията санкционира ответното дружество със 150 000 лв. след като прецени, че не отчита интересите на потребителите.

Върховният административен съд в 5-членен състав потвърждава, че решението на КЗК е правилно и законосъобразно, като отбелязва, че ответното дружество е нарушило задължението си по чл. 69 от Закона за енергетиката за предоставяне на качествена услуга.

Въз основа на влязлото в сила решение на Комисията, на основание чл. 104 от ЗЗК, всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях, имат право да подадат искове за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg