Да очакваме ли по-високи лихви по ипотеката и какво да направим

3493
Да очакваме ли по-високи лихви по ипотеката и какво да направим

© Pixabay.com

В случай че жилището ви е закупено с ипотечен кредит, то голяма е вероятността следващите месеци да са последната ви възможност за предоговаряне на условията по заема или неговото рефинансиране от друга банка.

Същия факт трябва да имат предвид и бъдещите клиенти на банките днес, тъй като понастоящем трезорите кредитират на най-ниските лихви в своята история.

Защо? Банкери заявиха още преди около месец, по време на осмото издание на финансовия форум Шумът на парите, че очакват плавно повишаване на лихвите по кредитите през следващата година.


И ако днес лихвите, предлагани от банките са на рекордно ниски нива, то не така ще стоят нещата и през следващата 2018 г. 

Масово офертите на банките днес са на нива от около 3.5% годишна лихва, а за клиентите с по-високи доходи лихвените нива дори са още по-ниски - между 3 и 3.25%, показва справка на Profit.bg.

По мнението на Асен Ягодин, член на УС и изпълнителен директор на Пощенска банка, покачването през следващата година няма да е драстично и ще стане плавно - с 0.2 до 0.3 процентни пункта, което няма да попречи на клиентите да обслужват кредитите си. 

Същото мнение изрази преди месец и Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на Уникредит Булбанк. Банкерът смята, че "по-скоро би трябвало да очакваме някакво повишение, отколкото лихвите още много да падат".

При положение че цените на имотите се повишат с между 4 и 8% за настоящата година, както прогнозират от Националното сдружение недвижими имоти, то закупените жилища ще са с пъти по-висока оценка от нарастването на вноската ни по кредита.

Какво можем да направим?

В случай че кредитът ни е от преди 2-3 или повече години, можем веднага да се обърнем към нашата банка, за да поискаме предоговаряне на условията ни. Защото може да се окаже, че плащаме много по-висока вноска от новите клиенти на същата финансова институция.

При положение че вашата банка ви предложи малко понижение на лихвата, то винаги можете да се обърнете и към конкуренцията. Част от банките в страната днес предлагат преференциални условия при рефинансиране на задълженията.

Още по-изгодно пък може да се получи, при положение че обедините задълженията си и те бъдат рефинансирани от конкурентна банка. В този случай ще можете да запазите месечната си вноска, но значително да намалите срока на кредита ви, с което да спестите плащането на десетки хиляди лева лихви.

И последно, но не и маловажно. Ако имате излишни пари - поне погасете част от кредита си, защото дългосрочно това ще ви донесе повече (от спестените лихви), отколкото ако парите са на депозит или у дома ви. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg