Молдова модернизиира пътищата си с пари от ЕБВР

1186
Молдова модернизиира пътищата си с пари от ЕБВР

© ЕБВР

Молдова модернизира пътищата си с пари от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Финансовата институция отпуска 100 млн. евро на страната за рехабилитацията на пътната ѝ мрежа до границата с Украйна. Те ще бъдат добавени към съществуващия заем от 150 млн. евро за модернизирането им от 2013 г.

Молдова е портал между ЕС на запад и Общността на независимите държави (ОНД) на изток. Паневропейският коридор IX, който свързва Москва, Киев и Букурещ, минава на столицата Кишинев и прави връзка с южните пристанища на Черно море и Истанбул, които осигуряват достъп на изток до Кавказ и Централна Азия.

През юни Молдова получи статут на кандидат за членство в ЕС. За да се осигури устойчив икономически растеж, независимо от войната, от жизненоважно значение е пътният сектор на страната да осигури подобрен достъп до пазарите на ЕС, както и да запази този до традиционни пазари в страните от ОНД, отбелязват от Банката.

Докато войната и санкциите, наложени от ЕС на Русия, прекъснаха тези традиционни търговски връзки, стратегическата позиция на Молдова е от голямо значение за осигуряване на транспорт и продължаване на търговските потоци от Украйна до Румъния, към река Дунав през молдовското пристанище Giurgiulesti и към други страни от ЕС.


Заемът от 100 млн. евро ще подкрепи усилията на властите, че ключовите пътни артерии са на ниво, което ще улесни икономическия растеж, регионалната интеграция и търговията.

ЕБВР е водещ институционален инвеститор в Молдова. Към днешна дата банката е инвестирала повече от 1,8 млрд. евро в страната по 158 проекта, като 57% от нейното портфолио е в устойчива инфраструктура.

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg