Никулден освен Ден на морето и Бургас е професионалния празник и на банкерите. Един от водещите финансисти в България - Левон Хампарцумян, коментира най-важните проблеми за сектора на професионалния му празник:

„Банковата система е функция на реалната икономика, т. е. до степента до която реалната икономика има определени затруднения, затрудненията има и за банките. Което няма нищо общо със стабилността", коментира той.

Неговата прогноза е за по- слаби приходи и печалби за сектора през тази година във връзка със затрудненията на икономиката.

„Препоръката ми е хората да теглят кредит, само когато имат нужда, и могат да си го позволят", коментира банкерът. Според Хампарцумян добрата новина за домакинствата е, че когато една банка не даде добри условия, те имат 29 други възможности да потърсят по-добри.

На въпрос може ли да се очаква спад на лихвите по кредитите, Хампарцумян отговори, че ако през 2011 г. страната наистина започне да излиза от кризата, може да се очаква стабилизация и дори лек спад на лихвите. Нивата отпреди кризата обаче няма да бъдат достигнати скоро.

Източник: БНТ