Лихвите в България не са високи спрямо подобни на нас страни. Това каза пред Нова телевизия Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбан в разговор за това кога банките ще свалят лихвите по кредитите.

В Румъния, например, лихвите са два пъти по-високи, отколкото у нас, аргументира се той. В България няма лихви наредени като цените на бялото саламурено сирене в супермаркета, има лихвени нива за различни клиенти и продукти, допълни банкерът.

Ролята на банките не е само да дават кредити, а и да се грижат за депозитите и там трябва да има баланс, уточни Хампарцумян.

Банките играят посредническа роля. Те не генерират успех, те не създават успех, а следват успеха на даден предприемач. Така че ако някой разглежда банките като социален инструмент за създаване на богатство в стил преди 1989 г. - това е играно вече и не е добре, коментира Левон Хампарцумян.

В България има 32 банки с различна политика по отношение на депозитите, каза той и допълни, че ако някой си е оставил работата и се е превърнал в депозитен турист той ще изпадне в ситуацията на хората от западната граница, които пренасяха бензин в ембаргова Югославия, докато останалите се опитваха да влязат в пазарната икономика.

Банките не са социален инструмент за създаване на успех, те са инструментът, който служи за финансово посредничество, заяви отново банкерът. Банките са единственият бизнес в света който е защитен от възможността държавата да им помогне, уточни той. Трябва да е ясно, че големите западни икономики помогнаха на банките си при доста тежки условия за акционерите на банките и за самите банки, допълни той.

Според него последното нещо, което трябва да спре един добър бизнес е банковата лихва. Това, че българските предприемачи нямат достатъчно въображение и нашата икономика не е достатъчно развита, за да произвежда стоки и услуги, които се търсят, ги кара да се оглеждат в други неща, които смятат, че им пречат, допълни той.

Днес кредитите в системата са нараснали спрямо миналата година с няколко процента. Моментът не е лош, просто предприемачът трябва да докаже на банката, че искания кредит не опитва за попълването на някакви дупки, обясни Левон Хампарцумян.

Източник: БГНЕС