Министерството на правосъдието на САЩ разследва дали френската банка Societe Generale SA е улеснила тексаския финансист Алън Станфорд при осъществяването на измамата му на стойност 7 млрд. долара, като е игнорирала подозрителни сделки, пише WSJ, позовавайки се на запознати източници.

Според разследващите органи става въпрос за тайна швейцарска банкова сметка на една от компаниите на Станфорд в SG Private Banking (Suisse) SA, подразделение на Sociеtе Gеnеrale, която се твърди, че е била захранвана с пари на инвеститори и използвана, за да се насочват плащания към личните сметки на Станфрод и за подкупи на одитора му в Антигуа.

Следователите проверяват дали Societe Generale не е нарушила процедурите за правен анализ или пък е е пропуснала да се поинтересува относно незаконните банкови действия, според същите източници.

Шестдесет и една годишният Станфорд беше обвинен през 2009 г., че фиктивно е предлагал висока доходност, за да привлече инвеститори от цял свят, които са си закупили банкови сертификати за депозит на стойност 7 млрд. долара от Stanford International Bank Ltd. в Антигуа.

SG Private Banking (Suisse) "е получила искания от Министерството на правосъдието за документи и друга информация" свързани с г-н Станфорд, се казва в изявление на говорител на Sociеtе Gеnеrale. Банката оказва съдействие, но засега оттам не могат да дадат повече информация заради продължаващото разследване.