Швейцарският банков гигант UBS, която отчете големи загуби по време на финансовата криза, призна вината си за допуснатите грешки. UBS публикува доклад за този период, в който отчита допуснатите грешки в много области, включително и раздаването на премии за поемане на риск, предаде АФП.

"Липсата на систематично планиране на стратегията на растежа при инвестиционното банкиране е допринесло значително за понесените големи загуби от банката", признава най-голямата швейцарска банка, която през 2008 година бе на ръба на фалита и дължи спасението си на съгласуваната помощ на централната банка и държавата.

Отпусканите бонуси на ръководители и служители на банката също са посочени с пръст в този безпрецедентен доклад.

"Тогавашните стимули, определяни от системата за възнаграждения, за създаване на оборот без достатъчно да се взимат предвид рисковете, насърчиха тази стратегия (поемането на рискове) и допринесоха също за загубите", призна банката.

Авторите на доклада не са пощадили и същността на бизнеса на банката - управлението на вложените в нея състояния, което до голяма степен бе свързано с избягването на данъци.

"Не бе направен пълен и продължителен анализ на профила на риска дали е подходящо да се работи в сектора на управлението на състояния със САЩ", се отбелязва в доклада на UBS.

За да избегне тежки процеси в САЩ, швейцарската банка прие да предостави на американските власти имената на близо 4450 клиенти, за които имаше подозрения, че укриват доходите, и така да наруши банковата тайна, припомня АФП.

Източник: БТА