Еврото се повиши за втори ден, след като Испания оповести, че ще постигне целения си дефицит, като това ще доведе до получаване на международна помощ за справяне с дълговата криза.

Единната валута се върна при нива на търговия от над 1.2900, като рано тази сутрин се разменя при 1.2930 спрямо щатския долар.

Въпреки повишението обаче, единната валута се насочва към второ поредно седмично понижение спрямо долара.

По-нататъшно въздействие върху еврото се очаква да окажат данните за ръста на френската икономика, която се очаква да не е успяла да отбележи ръст за трето поредно тримесечие.

През следващата седмица се очаква да излязат данните за активността в производствения сектор в еврозоната, които най-вероятно ще отчетат свиване, както и данните за безработицата, която се очаква да се е повишила до нов рекорд.

Австралийският долар се повиши вследствие на спекулации за стимули за китайската икономика от страна на правителството.

„На пазара има малко съмнения, че в един момент Испания ще поиска спасителна помощ“, коментира Кимбърли Мартин, стратег в Bank of New Zealand Ltd. „Те просто се опитват максимално да подредят финансите си, за да съумеят да договорят най-добрите условия за исканата помощ“, допълва още специалистът пред финансовото издание Bloomberg.

Еврото се повиши с 0.1% спрямо йената до 100.31, като толкова добави и йената спрямо долара до 77.53 йени.

Лихвите по 10-годишните испански облигации отново се върнаха под ключовото ниво от 6%, след като се понижиха с 12 базисни пункта до 5.95% вчера.

Междувременно йената поскъпна спрямо всички 16 основни валути през тази седмица предвид на влошената среда и перспективи пред ръста на световната икономика.

Днес стана ясно, че потребителските цени в Япония са се понижили с 0.3% през август на годишна база, съвпадайки с най-голямото им понижение от 16 месеца насам. Централната банка на страната остава вече далеч зад прогнозата си за инфлация от 1%.

От рейтинговата агенция Fitch Ratings занижиха прогнозата си за ръст на Индия и Китай за тази година, визирайки „влошаването на глобалната макросреда“.