Еврото с най-голям спад спрямо долара от месец насам

1009
Еврото с най-голям спад спрямо долара от месец насам

Еврото се понижи спрямо долара с най-много от близо месец през изминалата седмица и достигна 11-месечен минимум спрямо йената. Причината – слабите данни за заетостта в САЩ, които повишиха търсенето на сигурни активи от страна на инвеститорите.

Опасения за промяна на лидерите във водещи европейски страни, която да доведе до промяна на общата политика за борба с дълговата криза, бяха друг фактор натежали върху единната валута.

Междувременно йената поскъпна спрямо всички 16 основни валути, което бе второто й поредно седмично поскъпване спрямо долара, отново следствие на по-лошите данни за заетостта.

Новозеландският долар бе най-понижаващата се основна валута, след изненадващо повишение на нивото на безработица в страната.

„Налице са сериозни признаци за слаб световен ръст, което оказа сериозен низходящ натиск върху валутите ориентирани към ръст. Това ги направи и най-големите губещи през седмицата.“, коментира Джо Манимбо, валутен стратег в Western Union Business Solutions, цитиран от Bloomberg.

Еврото се понижи с 1.3% в петък до ниво от 1.3084, спрямо 1.3255 седмица по-рано. Това бе най-голямото му седмично понижение от петте работни дни приключили на 6-ти април.

Единната валута загуби 1.8% спрямо йената за седмицата до 104.49 йени, достигайки моментно най-ниска стойност от 17-ти февруари при ниво от 104.40.

Японската валута поскъпна с 0.5% спрямо долара до 79.85 йени за долар, като моментно се понижи до най-ниската си стойност от 21 февруари при ниво от 79.64 йени за долар.

Акциите и суровините поевтиняха, следствие на намалялото търсене на рискови активи от страна на инвеститорите. Индексът следящ представянето на световните борси - MSCI World Index загуби 2.6% от стойността си, а цената на петрола с доставка през юни се понижи с 6.1% до 98.49 долара за барел. Това бе първото понижение на суровината под психологическата граница от 100 долара от 13-ти февруари насам.

Новозеландският и австралийски долар бяха най-големите губещи сред основните валути.

Търговците на фючърси залагат доларът да отбележи ръст спрямо основните валути за пръв път от 3-ти април насам. Разликата между залагащите на ръст и спад на долара е бил 17 592 контракта на 1 май, в сравнение с нетни къси позиции от 38 416 седмица по-рано.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...