Еврото с най-голям спад спрямо долара от месец насам

974
Еврото с най-голям спад спрямо долара от месец насам

Еврото се понижи спрямо долара с най-много от близо месец през изминалата седмица и достигна 11-месечен минимум спрямо йената. Причината – слабите данни за заетостта в САЩ, които повишиха търсенето на сигурни активи от страна на инвеститорите.

Опасения за промяна на лидерите във водещи европейски страни, която да доведе до промяна на общата политика за борба с дълговата криза, бяха друг фактор натежали върху единната валута.

Междувременно йената поскъпна спрямо всички 16 основни валути, което бе второто й поредно седмично поскъпване спрямо долара, отново следствие на по-лошите данни за заетостта.

Новозеландският долар бе най-понижаващата се основна валута, след изненадващо повишение на нивото на безработица в страната.

„Налице са сериозни признаци за слаб световен ръст, което оказа сериозен низходящ натиск върху валутите ориентирани към ръст. Това ги направи и най-големите губещи през седмицата.“, коментира Джо Манимбо, валутен стратег в Western Union Business Solutions, цитиран от Bloomberg.

Еврото се понижи с 1.3% в петък до ниво от 1.3084, спрямо 1.3255 седмица по-рано. Това бе най-голямото му седмично понижение от петте работни дни приключили на 6-ти април.

Единната валута загуби 1.8% спрямо йената за седмицата до 104.49 йени, достигайки моментно най-ниска стойност от 17-ти февруари при ниво от 104.40.

Японската валута поскъпна с 0.5% спрямо долара до 79.85 йени за долар, като моментно се понижи до най-ниската си стойност от 21 февруари при ниво от 79.64 йени за долар.

Акциите и суровините поевтиняха, следствие на намалялото търсене на рискови активи от страна на инвеститорите. Индексът следящ представянето на световните борси - MSCI World Index загуби 2.6% от стойността си, а цената на петрола с доставка през юни се понижи с 6.1% до 98.49 долара за барел. Това бе първото понижение на суровината под психологическата граница от 100 долара от 13-ти февруари насам.

Новозеландският и австралийски долар бяха най-големите губещи сред основните валути.

Търговците на фючърси залагат доларът да отбележи ръст спрямо основните валути за пръв път от 3-ти април насам. Разликата между залагащите на ръст и спад на долара е бил 17 592 контракта на 1 май, в сравнение с нетни къси позиции от 38 416 седмица по-рано.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg