Всичко за британския паунд

3351
Всичко за британския паунд

Валутната търговия става все по-популярна сред хората поради нейната достъпност, ликвидност и непрекъснатост. Ниски разходи, лесен достъп и минимално изискуем капитал, са част от очарованието на този пазар, на който могат да търгуват всички, включително и непрофесионалисти.

Валутният пазар е отворен 24 часа и на него сключват сделки банки, брокери и фонд-мениджъри. Въпреки това обаче интересен е фактът, че той се доминира от 10 фирми, които осъществяват 75% от търгувания обем.

Ето защо преди да се впусне на този пазар, всеки индивидуален инвеститор трябва да е доста добре подготвен и запознат с него.

Представяне на британския паунд


Британския паунд, или нарицателно известен сред инвеститорите като „кабела" или „лира", е една от най-активно търгуваните валути на пазара. Всъщност четвъртата най-търгувана валута по отношение на обема й.

Британската валута е и третата най-държана във валутните резерви на страните по света.

Паундът има значителна историческа тежест във валутната търговия, като някога е бил най-търгуваната валута в света, място заемано днес от щатския долар.

След Втората световна война и разпадането на Британската империя, паундът постепенно губи първостепенната си роля.

С британската валута са свързани и редица спекулации на валутните пазари. Залогът срещу паунда на Джордж Сорос при присъединяването на страната към европейския валутен механизъм на обвързване през 1990-та година, донесе на инвеститора 1 млрд. долара печалба.

Както зад всяка валута стои централна банка, така и зад паунда е Английската Централна Банка. Интересното е, че банката си има поставена цел, според която инфлацията да не надхвърля 2%.

По отношение на икономиката, която стои зад паунда, британската е шестата най-голяма икономика в света. Тя се радва на почти постоянен ръст през последните две десетилетия, който бе временно прекъснат от рецесията през 2008-ма година.

Инфлацията бе основен проблем пред страната, като достигна 8% в началото на 90-те години, но се понижи до значително по-ниски нива през последните няколко години.

По-притеснително е повишението на държавния дълг като процент от БВП. След като достигна 50% от БВП в края на 90-те години, дългът започна постепенно да се намалява до 2008-ма година, когато се повиши отново значително.

И докато Великобритания е членка на ЕС, тя не е в еврозоната, където основна валута е еврото. По този начин страната има възможност да провежда самостоятелна фискална политика.

Столицата на страната - Лондон, се смята за най-важния световен финансов център.

Това което въздейства на движението на британския паунд са данните за БВП, продажбите на дребно, индустриалното производство, инфлацията, търговските баланси. С изключителна тежест за определяне на посоката на движение на паунда са безработицата и решенията за промяна на лихвените нива.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg