Инвеститорите ще търсят доказателства за стабилността на икономиката в САЩ

1536
Инвеститорите ще търсят доказателства за стабилността на икономиката в САЩ

© Getty Images

Движението на непроизводственият индекс на Института за управление на доставките (ISM), потребителските настроения на Мичиганския университет и данните за индекса на цените на производител (PPI) ще бъдат в светлината на прожекторите през новата седмица в Съединените щати, според Trading Economics.

Инвеститорите ще следят решенията за лихвените нива в Австралия, Канада, Бразилия и Индия и движението на инфлация в Китай, Бразилия, Турция, Русия, Филипините, Холандия и Мексико. И накрая, немските фабрични поръчки и данните за търговията от Китай, Канада и САЩ би трябвало да осигурят известна представа за състоянието на глобалното търсене.

С настъпването на декември инвеститорите ще търсят повече доказателства за стабилността на най-голямата икономика в света и курса на Федералния резерв. Те ще следят PMI (индекс на мениджърите по продажбите) на непроизводствения сектор и на ISM (на промишлената активност), който вероятно ще покаже, че ръстът на дейността в сектора на услугите се забавя допълнително. Също така данните за PPI (цена на производител) ще бъдат на фокус с консенсус, подсказващ цялостен спад на инфлационния натиск.

Инвеститорите ще следят още фабричните поръчки, външната търговия и потребителските настроения на Мичиганския университет с акцент върху петгодишните инфлационни очаквания. И накрая, сезонът на печалбите е към своя край с отчетите на AutoZone, Broadcom и Costco.


Централната банка на Канада е настроена да повиши лихвените нива с още 50 базисни пункта (bps), докато колегите им от Бразилия вероятно ще запазят лихвите стабилни на 13,75%. Канада също така ще публикува последните данни за търговския баланс и бизнес доверието. В Бразилия темпът на инфлация ще бъде на фокус, както и продажбите на дребно, бизнес доверието и PMI на S&P Global Services и Manufacturing. И накрая, Мексико ще публикува данни за инфлацията и бизнес доверието.

В Европа окончателните данни за БВП за третото тримесечие се очаква да потвърдят, че икономиката на еврозоната се е разширила най-малко в текущата последователност от шест тримесечия на растеж. Очакват се данните за продажбите на дребно в целия Блок през октомври да са на най-ниското ниво от началото на годината, а фабричните поръчки в Германия – да спаднат за трети пореден месец.

Разнопосочно представяне на акциите в азиатската сесия Hang Seng се покачи с над 3 % до ниво 18 200, след нови надежди, че здравните власти в Китай обмислят различни от локдауни мерки, като ускоряване на ваксинацията

На други места нивото на инфлация се очаква да намалее както в Русия, така и в Турция. Други данни, които следват, включват Global S&P Services PMI за големи икономики, включително Испания и Италия; търговския баланс на Франция; и нивото на безработица в Швейцария.

В Обединеното кралство индексът на цените на жилищата в Халифакс, заедно с монитора на продажбите на дребно на BRC и S&P Global PMIs ще бъдат в светлината на прожекторите.

В Австралия декемврийската среща на RBA iсе вероятно ще донесе трето поредно увеличение от четвърт пункт на лихвения процент. Инвеститорите очакват данни за растежа на БВП за третото тримесечие, които ще сочат четвърто поредно тримесечие на стабилен растеж и търговския баланс за октомври.

Протестите в Китай предизвикаха силен спад на азиатските фондови борсиИндексът MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония се срина с 2,2%, движен от масовите продажби на китайските пазари

В Китай се очаква новите търговски данни за ноември да покажат, че както износът, така и вносът са се свили за втори пореден месец, задълбочавайки опасенията за забавяне на икономиката, докато властите обмислят облекчаване на строгите правила за блокиране. Втората по големина икономика в света също ще публикува своите индекси на потребителските цени и PPI за ноември.

В Япония светлината на прожекторите ще бъде върху текущата сметка за октомври и крайния резултат за БВП за третото тримесечие. В Индия RBI се очаква да доведе до пето поредно увеличение на лихвения процент, като прогнозите са за забавяне от 35 bps след три последователни ръста от 50 bps. Филипините ще публикува данни за инфлацията за ноември и нивото на безработица за октомври.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg