Основните кандидати за мястото на долара също имат своите недостатъци

5173
Основните кандидати за мястото на долара също имат своите недостатъци

© Pixabay.com

Възходът на долара, който се превърна във водеща световна валута, започва след Първата световна война, но това е потвърдено окончателно със споразумението от Бретън Удс от 1944 г. Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп ускори отделянето на САЩ от част от глобалната архитектура след Втората световна война, която укрепи мястото на щатската валута в сърцето на международните системи. Неговият стремеж да преследва едностранен подход може да намали привлекателността на долара, пише Bloomberg. Когато предишни лидери се намесваха, за да отслабят долара, те го правеха като част от съгласувана промяна насочена към отстраняване на световни дисбаланси. Това е най-видимо от Споразумението Плаза от 1985 г.

Данни на Международния валутен фонд показват, че миналата година управляващите световните валутни резерви са намалили притежанието си на щатската валута като процент от общите резерви близо до най-ниското ниво от 90-те години. Това може би помогна за нарасналото търсене на долари, на което бяхме свидетели при разпространението на пандемията от коронавирус през март, така че следващите данни от МВФ може да покажат ръст в дела на щатската валута в международните резерви. Мащабите на този устрем към долара обаче засилиха волатилността при други валути, като австралийския долар, южнокорейският вон и мексиканското песо, когато Федералният резерв изчака четири дни, след като на 15 март предприе спешни мерки относно ликвидността, за да отпусне суапови линии на тези държави.

Федералният резерв на САЩ увеличи счетоводния си баланс с близо 3 трлн. долара от февруари. Трейдъри залагат, че председателят Джером Пауъл ще последва програмата за количествено улесняване с понижение на лихвите до под нулата. Той е казвал, че това не е уместно за САЩ, но и не е отхвърлял изрично подобна възможност. Добавете и федералния бюджетен дефицит, който се очаква да нарасне тройно до 3.7 трлн. долара и вече има основание човек да се съмнява, че доларът може да служи за дългосрочно съхраняване на стойност, което е основен фактор за всяка валута, да не говорим за световната резервна валута.


Изглежда трудно да си представим, че доларът ще изгуби мястото си на световна резервна валута, но поглед към историята ни казва, че това далеч не е невъзможно, според Bloomberg. Нидерландският гулден изпълнява тази роля през 17-и и 18-и век, преди тя да бъде поета от испанския долар, последван от британския паунд от 1860 г. поне до 1914 г. Във всеки от случаите доминацията на съответната страна върху световната търговия и финанси е била от ключово значение за статута на валутата, въпреки че централните банки и регулаторните решения също са играли роля.

Доларът все още доминира при валутни резерви и трансакции, но мощта му отслабва. В световната търговия САЩ изостава зад еврозоната и Китай по общ обем на износа и вноса, сочат данни на МВФ. Така че изглежда сега е добър момент да разгледаме алтернативите на долара, макар че никоя от тях все още не изглежда готова да го измести.

Златото

Предимства: Привлекателността на златото като световна резервна валута е че то не може да бъде създавано изкуствено. Това премахва риска дадено правителство да пусне печатарската преса, за да финансира разходите, практика, която в хода на историята е водила до хиперинфлация и до унищожаването на валути.

Единственият начин за увеличаване на предлагане на злато е като се добиват по-големи количества. Това е трудно и скъпо, което води до забележително стабилни нива на инфлацията в дългосрочен план.

При златото също така няма риск свързан с контрагенти. Фиатните валути извличат своята стойност от кредитоспособността на емитента. Това означава, че тяхната стойност може да бъде подкопана от икономическите и политическите стремежи на страна или група страни, които подкрепят валутата. Златото от друга страна има присъща стойност. То не само се търси като украшение, но също така се използва като инертен и лесен за обработка проводник. Тези свойства предотвратяват падането на стойността му до нула.

Турция – номер 1 по покупки на злато за 2020 г.След като в последните 5 г. Русия закупи повече от 1060 тона злато, покупките през настоящата 2020 г. са на скромните 28 тона

Недостатъци: Оскъдността на златото премахва ключов инструмент в политиката на централните банки. Ако централните банки не могат да контролират предлагането на пари, те не могат да реагират на промените в търсенето. Придържането към златния стандарт е обвинявано за засилването на инфлацията и причиняването на Голямата депресия. През последния век повечето правителства по света се отказаха от паричните системи, базирани на златото, за да имат гъвкавост при икономически затруднения.

Японската йена

Предимства: Йената се нарежда сред водещите световни резервни валути от десетилетия. Тя съставлява близо 6% от официалните резерви в чуждестранна валута през миналата година. Пазарът на японски държавен дълг, който е на стойност 9.5 трлн. долара, изостава само след този на САЩ, според данни на Банката за международни разплащания, осигурявайки на инвеститорите достъп до голяма ликвидност.

Това, че Япония разчита основно на себе си, също е плюс. Страната редовно отчита излишъци по текущата сметка и има най-големите спестявания в света. Японските домакинства са притежавали 1 903 трлн. йени (над 17.5 трлн. долара) активи в края на 2019 г.

Недостатъци: Мащабните изкупувания на активи от страна на Централната банка на Япония, която притежава близо 44% от дълга на страната, изкривиха пазарите. Отрицателните лихви не подействаха на трайната дефлация, което намали привлекателността на японските активи. Делът на йената от световните резерви намаля след като централната банка на страната започна политика на количествено и качествено улесняване през 2013 г., въпреки че след това успява да си върне част от пазарния дял.

Властите в Япония може да се противопоставят на всичко, което води до силно поскъпване на местната валута, като предпочитат за запазят на конкурентоспособността на своите компании износителки, които формират гръбнака на японската икономика.

В последното десетилетие икономиката на страната бе засенчена от тази на Китай. Бързо застаряващото и намаляващо население на Япония допринесе за икономическия спад и дори отрицателните лихви не могат да прекъснат тенденцията за масово спестяване и малко инвестиции.

Предпазливостта на Япония по отношение на поскъпване на йената може би е най-голямото препятствие пред валутата. През 2011 г. страната е продала над 14 трлн. йени (на стойност около 185 млрд. долара в края на онази годината) за да спре рекордното за периода след Втората световна война поскъпване на долара до 75 йени.

Специални права на тираж

Предимства: Привлекателността на Специалните права на тираж, се крие тяхното международно родословие. Те са създадени и подкрепени от Международния валутен фонд.

В този смисъл те отговарят на многополюсния характер на световната икономика. Те са достъпни за почти всички държави и се базират на регулируема кошница  от ключови валути. По-мащабното използване на правата като резервна валута ще намали необходимостта на развиващите се икономики от резерви в чуждестранна валута като “самозастраховане.”

Специалните права на тираж се превърнаха в предпочитан резервен актив, когато доларът поевтиня с 34% спрямо йената и с 23% спрямо германската марка за двете години преди 31 декември 1978 г. От 2009 до 2011г. пък МВФ увеличи налични права за своите страни членки за да подсигури адекватна ликвидност в световен мащаб.

Недостатъци: В настоящата им форма Специалните права на тираж не могат да бъдат използвани за директна размяна. Страните получават права от фонда, но те трябва да ги продадат на друга страна, или на МВФ, за да се сдобият с реална валута. Издадените права са на стойност едва 281 млрд. долара към март 2020 г., което представлява само малка част от резервите на централните банки, които възлизат на 11.8 трлн. долара.

Ролята на МВФ предоставя на САЩ възможност за налагането на вето върху разпределението на правата. Тук пък няма централни банки, които да изчистят дисбалансите. Недоверието към МВФ по света се засилва в условията на осъзнаването на недостатъците на глобализма. Така че валута, която е подкрепена от една единствена институция може би е политически аутсайдер.

Еврото

Предимства: От зараждането си в зората на хилядолетието, еврото наследява позицията на германската марка като ключов конкурент на долара. Репутацията на еврото нарасна с разширяването на еврозоната до 19 държави.

Днес еврото се използва в една трета от всички валутни сделки, като изостава единствено след долара. Еврозоната допринася с близо половината от световната търговия, а икономиката й дели по големина второто място с Китай. Еврото е с вторият най-голям дял при валутните резерви, а еврозоната има третият най-голям пазара на суверенен дълг, след САЩ и Япония.

Еврото разполага със собствена централна банка и като валута, използвана от различни суверенни нации, е по-многостранно средство за обмяна от долара.

Недостатъци: Еврото все още се възстановява от преживяването, в което почти не загина. В периода 2011 – 2013 г. политиците в Гърция и Италия бяха по-близо до това да вземат решение за излизане от еврозоната, отколкото да приемат строгите ограничения, свързани с отпускането на спасителни помощи.

Това очерта една слабост на еврото – липсата на споделена фискална политика, която да отговаря на паричните правомощия на ЕЦБ. Богатите страни на север не искаха да субсидират по-бедните страни на юг. Докато на този въпрос не се намери решение, валутата трудно може да предизвика надеждността на долара на световните пазари.

Относително слабото икономическо представяне на региона, за което често са обвинявани бюрокрацията и липсата на иновации, също ограничава привлекателността на еврото.

Европа има навика да предприема действия само, когато е на ръба на разпада. Този месец Европейският съюз договори фонд за възстановяване на стойност 750 млрд, евро, за който ще се наберат средства от продажбата на дълг от името на 27-те страни членки. Този дълг може някои ден да се конкурира с щатските държавни ценни книжа, което би засилило търсенето на евро и би изпълнило дългогодишни мечти на политиците, които искат една по-интегрирана Европа.

Китайският юан

Възходът на юана е свързан изцяло с начина, по който Китай се трансформира в икономическа суперсила, за да конкурира САЩ.

Предимства: Китай изпревари САЩ и вече е лидер в търговията, докато от МВФ изчисляват, че делът на БВП на Китай от световната икономика, изчислен по паритет на покупателната способност, е изпреварил този на САЩ през 2014 г.

Китайските власти са решени да повишат профила на валутата, чрез преки търговски споразумения с Русия и други държави и като оказват натиск за включването на деноминирани в юани облигации в реномирани световни дългови индекси. Връзките на капиталовия пазар с Хонконг и програмата Bond Connect дават възможност на инвеститорите по света да купуват деноминирани в юани активи.

През 2016 г. юанът бе добавен към кошницата с валути, която стои зад Специалните права на тираж на МВФ, което бе официално признание за използването му като резервна валута. Фючърсите на петрола и желязната руда вече могат да търгуват и в юани, което повишава стойността на валутата на световните пазари.

Недостатъци: Капиталовият контрол в Китай е пречка. Властите затегнаха хватката, когато рязкото поевтиняване на валутата през 2015 г. доведе до отлив на средства. Стойността на юана все още се контролира пряко от Пекин, основно чрез ежедневния референтен курс на централната банка. Прилагането на различни инструменти от страна на Централната банка на Китай прави паричните пазари непрозрачни и отчуждава външните участници.

В резултат на това глобалният обхват на юана става малък предвид икономическата мощ на Китай. Делът на юана от световните валутни разплащания е около 1.8%. Юанът съставлява около 2% от световните валутни резерви.

Пазарът има да извърви много дълъг път, за да може да се противопостави на долара, но възходът на страната до етап, в който се превърна в най-големия потребител на суровини в света, е индикатор за възможностите и за трансформация.

Криптовалути

Най-младият конкурент на долара представлява изумителен набор от децентрализирани дигитални валути като биткойн, етер, биткойн кеш и много други. Те са много волатилни и податливи на манипулации и са известни с това, че се използват за незаконни сделки. Въпреки това, технологията зад тях и потенциалът й да пренареди световните финанси, се сдоби с влиятелни поддръжници, сред които и главният изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Закърбърг.

Биткойнът поскъпна до над 10 000 долара за първи път от началото на юниВ продължение на няколко седмици криптовалутата се търгуваше в тесен рейндж

Предимства: Подобно на златото, криптовалутите не са фиатни пари, което означава, че в света няма правителство, което може да ги печата. За разлика от златото, няма необходимост от физическото им съхранение, електронните трансфери са лесни, а криптирането предлага относителна анонимност.

Недостатъци: Криптовалитите се размножиха в безброй монети и разновидности на тези монети, създадени от разделянията им, което означава, че относително малък брой от тях се приемат масово като средство за размяна.

Най-известната от тях, биткойн, е особено волатилна. Тя поскъпна до близо 20 000 долара в края на 2017 г., но цената й падна до малко над 3 000 долара около година по-късно, което подкопа твърденията за надеждността им като активи за съхранение на стойност. Ролята на криптовалутите в криминалния свят, където са ценени заради анонимността, която осигуряват, също навреди на репутацията им. Същото може да се каже и за множеството хакерски атаки.

Дигиталните активи привлякоха вниманието на централните банки по света заради заплахата, която представляват за властта на правителствата над парите. Регулаторните органи се притесняват, че криптовалутите могат да пренасочат голяма икономическа активност извън техния контрол. Китайското правителство, което забрани криптовалутите отрано, сега има пилотна програма за официална дигитална версия на своята собствена валута.

В Coinmarketcap.com се търгуват над 5 000 криптовалути. Биткойнът, която е най-голямата и най-старата, е създадена през 2008 г.  и сега има пазарна капитализация от над 150 млрд. долара. Привържениците на криптовалутите казват, че те имат потенциал да се задържат на пазара, въпреки волатилността, която ги преследва.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg