Той позна за петрол на 30 долара, сега очаква скок до 100 долара

3841
Той позна за петрол на 30 долара, сега очаква скок до 100 долара

Петролният пазар има проблем и това не е пренасищането в световен мащаб. Проблемът по-скоро е, че предлагането няма да отговаря на нарастващото търсене в дългосрочен план, освен ако цените на петрола не скочат отново до 100 долара за барел.

Това е посланието от един от най-популярните петролни трейдъри в света Пиер Андюран, който през септември 2015 г. прогнозира, че цената на петрола ще падне до между 25 и 30 долара. Това бе пет месеца преди цените на петрола да се понижат до около 26 долара за барел.

Сега обаче трейдърът, който ръководи голям хеджфонд на име Andurand Capital, специализиращ в черното злато, има забележително оптимистична нагласа по отношение на суровината.

“Ръстът в търсенето рядко е бил толкова голям, световните петролни резерви достигнаха своя пик преди 30 години, нивото на откриване на нови петролни полета е на исторически минимум, а ние смятаме, че производството извън ОПЕК, с изключение на САЩ, е обречено при настоящите цени,” заяви Андюран по време на конференция в Лондон.

“Производството до голяма степен е в крайна фаза на понижение, а въпросът, на който всички искат да получат отговор, е: Може ли шистовият петрол от САЩ наистина да запълни празнината? Друг въпрос е: Включени ли са в цената настоящите геополитически рискове?” казва той.

Отговорът и на двата въпроса е “не,” според Андюран.

Щатският шистов петрол ще разочарова

По отношение на щатския шистов петрол, хеджфонд мениджърът не е убеден, че този ръст в производството ще продължи. От щатската Агенция за енергийна информация (EIA) прогнозират, че общото производство на петрол в САЩ, в това число и на нешистов петрол, ще бъде 9.9 млн. барела дневно през 2018 г., който би било рекордно високо ниво.

Производството за 2017 г. се очаква да бъде средно 9.2 млн. барела на ден.

Андюран обаче посочва, че производството в САЩ до голяма степен остава без промяна в последните пет месеца и твърди, че от EIA използват “остарели предположения”, за да прогнозират бъдещото производство.

Неговият аргумент е, че компаниите за шистов петрол ще имат затруднения с поддържането на същите нива на производство с изчерпването на най-доходоносните кладенци и ще трябва да се насочат към залежи, при които цената на добива е по-висока.

“Производителите на шистов петрол вече биват поставяни под натиск от акционерите да спрат разрастването си на всяка цена, а да се съсредоточат върху растежа в рамките на техните парични потоци. Затова смятаме, че производството в САЩ може да падне с половин милиона барела дневно, в сравнение с очакванията,” казва Андюран.

Анализатор: Цената на петрола ще се срине до 10 долара за барелСпоред Крис Уотлинг, от ключово значение за това ще са алтернативните горива, които привличат все повече инвеститори

След това имаме и геополитическите фактори, които може да ограничат производството в идните години. Петролният трейдър посочва настоящите рискове, като вътрешните междуособици в кралското семейство на Саудитска Арабия; напрежението между Саудитска Арабия и Иран; вероятността за спад на производството в Либия, Нигерия и Венецуела; и евентуалното налагане на още санкции на Иран от страна на САЩ.

“Всичко това вещае потенциален спад в производството,” казва той.

Резервите ще намалеят с 30% до 10 години

Свръхпредлагането, а не недостатъчното предлагане на световния пазар на петрола, е най-голямото притеснение в последните години, както и основната причина за срива в цената в средата на 2014 г.

Цените формираха дъно през февруари 2016 г. и като цяло нарастват, след като ОПЕК и група държави извън организацията, водени от Русия, постигнаха споразумение за намаляване на производството. Миналата седмица двете групи решиха да удължат споразумението до края на 2018 г., твърдейки, че искат да балансират отново пазара.

Щатският лек суров петрол (WTI) и петролът от сорта брент в момента се търгуват близо до двегодишни върхове, от около 57 долара и 62 долара за барел, респективно.

Цените на петрола обаче трябва да нараснат значително над тези нива, според Андюран. Ето каква е логиката според него: търсенето на петрол нараства. Това означава, че трябва да се откриват нови залежи. Тези сондажи обаче няма да се случат, докато цените не са на нива, на което си заслужава те да се правят.

Ако цените на петрола останат на настоящите нива, тогава предлагането ще достигне връх преди търсенето, казва той. Търсенето на петрол ще достигне връх някъде между 2027 и 2035 г., според Андюран. Това е доста след периода, в който повечето анализатори очакват да се случи.

“Днес имаме със 100 млрд. барела по-малко резерви, отколкото преди 10 години,” казва Андюран. “Ако не откриваме нов петрол, всяка година резервите ще намаляват с 3%, което означава, че за 10-годишен период ще изгубим 30% от резервите.”

“Според нас за смекчаване на спада в резервите до 2030 г. ще е необходима цена на петрола от 100 долара за барел,” добавя той, без да уточнява конкретна година, в която петролът може да се върне на цена от 100 долара.

В краткосрочен план Андюран също прогнозира скок в цената. През 2018 г., според него, цената може да нарасне до 80 долара за барел без споразумението на ОПЕК и “доста повече“, на фона на сключената сделка.

По-рано през седмицата анализатори на Goldman Sachs също излязоха с относително оптимистична прогноза за петрола през следващата година, въпреки че те не бяха толкова въодушевени, колкото Андюран.

От банката прогнозираха обща доходност в размер на 9% от петрола в следващите 12 месеца, на фона на усилията на ОПЕК и Русия за справяне с пренасищането на пазара.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...