Франция – стартъп среда като за хегемон

1754
Франция – стартъп среда като за хегемон

© Profit/Canva

Дали в неделя Франция ще запази за себе си приза "хегемон в световния футбол" не е ясно. Към днешна дата обаче той е неин. А нивото на френската стартъп екосистема напълно отговаря на статута ѝ във футболно отношение. Доказателство за това е фактът, че Франция изпреварва гигант като Китай в тазгодишното издание на най-реномираната класация в сферата -  Global Startup Ecosystem Index 2022 на StartupBlink.

Страната се присъединява към световния топ 10, след като прескача три позиции спрямо миналата година и заема 9-а позиция. Сред страните от ЕС Франция вече е на трето място, а Париж, който остава на първо място в класацията на градските стартъп екосистемите в ЕС, също се присъедини към световния топ 10.

„Публичният сектор на Франция е изключително активен на всички фронтове за подкрепа на местните стартъп екосистеми. Той дори е уникален в това отношение, тъй като президентът Макрон участва пряко в усилията за насърчаване и развитие на стартъп средата“, акцентират от StartupBlink.


Концепцията на Франция за създаването на "стартъп нация" отваря вратата за създаването на различни сериозни международни инициативи. Най-забележителните от тях са La French Tech - платформа, която обединява всички заинтересовани от развитието на стартъп екосистемата страни, и French Tech Visa - която цели привличането на инвеститори и основатели на стартъпи, както и чуждестранни таланти.

И точно както се полага на един световен шампион, Франция е дом на Station-F, най-големия стартъп кампус в света.

А за да е пълна картината, френското правителство предоставя данъчни облекчения за бизнес ангели, които реинвестират капиталовите си печалби в иновативни предприятия. Целта - насърчаване на инвестициите в нови високорискови предприятия и модернизация на съществуващите МСП.

Париж не единствен...

Въпреки че Париж е далеч пред втората най-развита градска стартъп екосистема във Франция - Тулуза (155-о място в глобален мащаб), страната всъщност може да се похвали с доста широка предприемаческа география. Точно както националния отбор на Франция обединява представители на различни етнически групи, така и френската стартъп екосистема обединява компании от Средиземно море до Атлантическия океан.

Именно Тулуза е дом на космическия стартъп E-Space, който осигурява разгръщане на спътникови съзвездия с по-големи възможности на по-ниска цена в сравнение с американските си конкуренти. Мисията на компанията е да демократизират космическото пространство, изграждайки най-устойчивата мрежа от спътници в историята.

Издръжливи играчи на всеки терен: Шампионският стартъп дух на АржентинаЗащо Аржентина привлича инвеститорите и създателите на стартъпи?

E-Space има „зелен“ подход към космическата икономика. От компанията работят за изграждането на устойчиви на сблъсъци сателити, които не се разпаднат и не създават космиески отпадъци след излизането си от експлоатация.

Стартъпът E-Space е основан през 2021 г. и досега е набрал впечатляващите 44 млн. евро. инвестиции.

Друг френски град – Реймс, също може да се похвали със свой разработчик на космически технологии. Venture Orbital Systems предлага решения за изстрелване на наноспътници. Компанията е пионер в разработката на по-малки устройства, като целта ѝ е новите модели да бъдат доставяни в Космоса за по-малко от 2 години. За сравнение, традиционните спътници се нуждаят от години разработка и стотици милиони инвестиции.

Тяхната опростена 15-метрова ракета-носител се казва Zephyr и може да пренася до 80 кг полезен товар, изминавайки 600 км, съобщава специализираната платформа Startup.eu.

До момента Venture Orbital System е набрала 850 хил. Евро инвестиции.

Монпелие пък има своя лидер в разработката на иновативен софтуер за намаляване на въглеродните емисии в бизнес процесите и веригата за създаване на стойност. Независимо дали става дума за продукти, подразделения или локации, Sweep отразява начина, по който е организиран бизнесът на една организация, като улеснява възлагането и проследяването на задачи и визуализира всяко действие в една платформа.

От основаването си през 2020 г. досега компанията е набрала 23 милиона евро от инвеститори.

„През тази година се наблюдава добро развитие и в Лион, който се изкачва с осем места в глобалната класация. Стартъп екосистемите в Марсилия, Нант, Лил и Монпелие също имаха отлична година, като Нант и Лил отбелязаха двуцифрен скок в глобалния индекс“, посочват анализаторите от StartupBlink и добавят: „Големият брой френски еднорози е постижение за страната. То трябва да се превърне в по-голям брой чуждестранни инвестиции. И

зкуственият интелект е една от индустриите, която е във фокуса на правителствените политики и само времето ще покаже дали Франция може да се превърне в световен лидер в тази област“.

Точно както следващите дни ще покажат дали „петлите“ ще запазят титлата си на световен шампион по футбол.

Иван Гайдаров

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg