Чужденци дебнат за къщи на безценица

7441
Чужденци дебнат за къщи на безценица

В последните месеци се наблюдава нарастване на интереса на чужденци към имоти в българските села. Това сочи проучване на агенция „Адрес".

Те очакват да намерят отлична къща за около 10 000 евро или дори под тази цена. Главната причина за това е поевтиняването на селските къщи с близо 50% от началото на кризата. В същото време ремонтираните и добре обзаведени къщи с хубав изглед струват много повече. Чуждестранните потенциални купувачи безспорно проявяват жив интерес и към тях, но до сделки рядко се стига.

В момента англичаните все още масово продават купените преди време селски къщи, но малка част от тях обявяват реални пазарни цени, съответно и сключването на сделка е рядко срещан и труден процес, сочат още проучванията на посредническата агенция.


Засиленият интерес към българските селски имоти е резултат от любопитството на чужденците, породено от своя страна от спада на цените и надеждата да вземат нещо стойностно за смешно малко пари.

Продължава обаче сериозният интерес от страна на руснаците макар бюджетите им също да са ниски. Те търсят имот за около 30 000 - 40 000 евро.

По данни на агенция „Бългериан пропъртис" към средата на лятото няма големи колебания в средната цена на продадените селски къщи и тя е около е 16 200 евро. През първото тримесечие на 2011 г. е била около 17 200 евро, което представлява около 6 процента спад.

От началото на годината най-много продажби на селски имоти има в района на Централна България - около Пловдив и Стара Загора, както и Велико Търново, където интерес за покупка имат и българи.

Предпочитаните селски къщи са на цени до 15 000 евро или такива, които са в много добро състояние и готови за живеене - на цени между 25 000 и 40 000 евро.

Според експертите на „Бългериан пропъртис" сега, за разлика отпреди години, има голям избор на евтини и негодни за обитаване имоти, както и на такива, които са напълно завършени, обзаведени и готови за живеене. На практика преди години предлагането на качествени селски къщи беше силно ограничено.

Купувачите могат да избират дали да купят евтино и да ремонтират, или да похарчат повече пари, но да купят по-качествен селски имот.

Основни купувачи на такива къщи са руснаци, а продавачите са основно британци и по този показател пазарът на селски имоти много прилича на този на ваканционните имоти по морето. Доста от британските собственици продават имотите си на загуба, след като са ги оферирали за продажба в продължение вече на 2 години и не са могли да ги реализират на по-високи цени.

Братушките искат дом близо до градовете

Руснаци активно търсят информация за покупка на селски къщи, годни за живеене", казва Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан пропъртис". „Те предпочитат селата и малките селища близо до градовете, за да могат по-бързо да ходят на ресторант или да пазаруват в големи магазини. Подобни са предпочитанията и на българите, решили да инвестират в селски имот. Голяма е разликата с британците, които преди време търсеха уединение в края на по-малки села", уточнява тя.

Според нея обаче засега няма много чужденци, проявяващи интерес към български селски имоти. Има отделни сделки, но те са много малко.

„Българите търсят къщи или около града, където живеят, или в отдалечени по-спокойни райони, казва още Стойкова. „Те са готови да платят не повече от 10-15 хиляди евро за годни за живеене имоти. Вече има случаи на препродажба от страна на англичани на вече ремонтирани къщи. Най-често островитяните продават на българи. На практика същата тенденция, която се наблюдава от доста време при ваканционните имоти - британците да продават, я има вече и при селските", добавя тя.

По думите й най-голям интерес има към селските къщи в централните части на страната - Великотърновска, Пловдивска и Старозагорска област, и на 30-40 км от брега на морето. Около София няма интерес от страна на чужденците, защото цените на селските имоти са по-високи.

Евтините постройки необитаеми

„Ниските цени на къщите в по-малките селища и вилните зони на 40-50 км около София в известна степен съживи търсенето", казва Наско Атанасов от „Виктория инвест". „До сделки обаче много рядко се стига, защото купувачите не искат да дават повече от 20 хил. лв. и то за масивни къщи, градени след началото на 70-те години. Има оферти на подобни цени, но те не са годни за обитаване и се нуждаят от скъпи ремонти. Няма интерес от чужденци към къщи около градовете. Наистина много хора искат да продадат имотите си по селата, за да спестят пари за поддръжката им, но не и на много ниски цени", добави той.

По думите му понякога необитаеми къщи по селата се купуват заради двора, който се използва или за отглеждане на зеленчуци, или за строеж на нова къща.

Според Тихомир Цаков от „Аристо" в момента няма голям интерес от страна на чужди граждани за закупуване на селски имоти у нас. По думите му много англичани през последните години са се опарили от сделки в България и сега искат да продават. „Сделките обаче все още са епизодични въпреки ниските цени на пазара", уточни брокерът.

Хората с пари инвестират в парцели

Интересът към извънградските имоти в момента е главно от българи и е за селищата и вилните зони около големите градове, но сделките не са много, каза шефът на агенция „Форос" Добромир Ганев.

„Търсенето обаче е от хора с повече пари. Те предпочитат да купуват парцел, на който да си вдигнат хубава и просторна къща с площ от 300 - 400 квадратни метра." По-рядко инвестират в къщи, добави брокерът.

Според Ганев няма промяна на пазара на селски имоти в последните 2 години. Единични са случаите на сделки, особено в селищата по-близо до брега, където и цените са по-високи.

„Не бива да забравяме, че селското ни стопанство се уедрява, малките производители нямат бъдеще и хората избягват да се връщат в селата, за да обработват земята, а и инфраструктурата там не е добра", коментира шефът на „Форос".

По думите му обикновено чужденците и по-специално англичаните търсят у нас хубави имоти на смешни цени. „За селски къщи са готови да дадат не повече от 5000 паунда", уточни Ганев.

Източник: в. Монитор

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg