Фокусът при офисите се измества от периферията към центъра

1387
Фокусът при офисите се измества от периферията към центъра

През първата половина на 2012 г. се наблюдава лек ръст в предлагането на нови офис площи в София клас А и Б. Завършените нови офис пространства са едва 32 000 кв.м, по информация на Colliers International.

Наблюдава се тенденция към намаляване на проектите в строеж в периферията на София и засега няма стартирали нови офис проекти, което предполага, че скоро може да се наблюдава недостиг на площи клас А.

В същото време налице е тенденция към увеличаване на предлагането на офис площи в Широк център.

Общата квадратура на офисите в момента достига 1 570 242 кв.м, в сравнение с 700 хил.кв.м през 2008 г.

Наемните нива в София се запазват стабилни през разглеждания период, като прогнозите са те да останат неизменени до края на годината, когато се очаква да започнат да се покачват, основно при висококачествени проекти клас А.

Най-скъпо продължават да се отдават под наем офисите клас А в Идеален център при нива от малко над 12 евро за квадратен метър. Наемите в Широк център са при нива под 12 евро, докато в покрайнините при нива от около 8 евро за кв. м.

През първото щестмесечие на 2012 г. са били отдадени под наем 30 000 кв.м, а свободните са били в размер на 363 857кв.м. Общият обем на незаетите площи достига 23%, в сравнение с 26% в началото на 2012 г. По-голямата част от неусвоените площи е съсредоточена в периферията на града.

Сред новите завършени проекти се открояват ТАО бизнес център с обща отдаваема площ от 6 470 кв.м и Energy Centre с 2 700 кв.м.

Най-активни в търсенето на пазара на офис площи са компании от аутсорсинг сектора, които разширяват дейността си в България. Пример за това е американската ИТ компания Ingram Micro.

От Colliers International прогнозират покачване на броя на сключените сделки през втората половина на годината.

Проучването, направено сред 1000 български и международни компании, сочи, че основен критерий за избор на офис от компаниите е удобната локация (посочена от 30% от анкетираните), следвана от качеството на строителството на сградите (23% от анкетираните).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg