Какво ще съживи жилищния пазар?

2195
Какво ще съживи жилищния пазар?

Подобряването на макроикономическата обстановка и по-достъпното ипотечно кредитиране бавно ще рестартират пазара на жилищни имоти. Това сочи прогнозата за развитие на пазара на жилищни площи според доклад на Colliers International за първото полугодие на 2010 г.

Резултатите от доклада обединяват в себе си обзор на жилищния пазар през първата половина на годината, както и прогнози за неговото развитие до края на 2010 г.

Анализът сочи, че от началото на годината средните офертни цени в престижните квартали са започнали да се стабилизират, а в новите жилищни райони те бележат леко понижение заради слабото търсене.

Престижните райони отчитат незначителен спад от 3%, като на годишна база сравнението показва среден спад от 17%. В новите жилищни райони като Витоша, Бъкстон и Манастирски ливади е отбелязан спад от 5-6%, като на годишна база той е средно 19%.

И през първата половина на 2010 г. се запазва тенденцията за гъвкави предложения и атрактивни схеми за разсрочено плащане, като почти няма сделки, които се сключват на първоначално оферираните цени.

Като цяло поведението на купувачите бележи положителна промяна. Наблюдава се повишен интерес от страна на купувачи и реално търсене на жилищни имоти. Сред най-често търсените жилища са апартаменти с една или две спални, като клиентите са изключително добре информирани за пазарната обстановка и подхождат към покупката на жилище с ясно изразени предпочитания и фиксирани финансови изисквания.

В редки случаи купувачите са готови да инвестират над 1,000 евро/кв.м за жилище, а ценовите интервали за апартамент с една спалня е 40-50,000 евро. За жилище с две спални тези нива се движат между 70-90,000 евро в зависимост от избрания район.


„Промените в макроикономическата обстановка в страната оказаха влияние и върху тенденциите на жилищния пазар. Лекия спад на безработицата, намаляването на низходящия темп на БВП и повишената достъпност до ипотечно кредитиране несъмнено оказаха положително влияние на пазара.

Към момента тези фактори водят по-скоро до леко раздвижване отколкото до големи промени, но със сигурност те са знак, че скоро можем да очакваме по-сериозно възстановяване на жилищния сегмент", коментира Татяна Емилова, мениджър "Жилищни имоти" в Colliers International.

Обзорът на пазара на жилищни площи за първите шест месеца на 2010 г. показва, че през първата половина на годината предлагането бележи скромен ръст. Броят на новозавършените апартаменти в София за първото тримесечие на годината е почти наполовина в сравнение със същия период на 2009 г. Същевременно през първото полугодие не бяха започнати мащабни проекти, но някои вече стартирали жилищни проекти получиха свежо финансиране и продължиха строителна дейност.

Станете наш почитател във Facebook

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Консултиран
# 0
13:01 | 21 January 2011
Хора спрете да вярвате на всякакви доклади и други "компетентни" оценки а сами си решавайте. Тези "компетентни" консултанти доведоха до тотален фалит на не един инвеститор. За справка"Продававам апартамент супер изгодна инвестиция цена 350 000Е. В момента е даден под наем за 1500Е" е каква изгодна инвестиция е това!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg