През последните два месеца цените на имотите в София продължават да се понижават, макар и със забавени темпове. Това сочат данните на един от водещите портали за недвижими имоти Imoti.net.

Въз основа на обявените продажни цени в софийските квартали, средната цена на имотите се е понижила с 2.06% до средно ниво от 814.18 евро за кв. м. За сравнение през този период на март, средните цени на имотите са били при ниво от 831.32 евро за кв. м.

Интересна е обаче тенденцията на понижение на наемите за последните два месеца с изпреварващ темп на този на спада в цените на имотите.

Средната цена на наема на квадратен метър в столицата се е понижил с 6.3% до средно ниво от 3.73 евро, на фона на 3.98 евро, според данните на имотния портал.

ГрадЦена кв. м. (евро)Наем кв.м. (евро)Доходност наеми22/03/10831.323.985.69%25/05814.183.735.50%Промяна-2.06%-6.28%

Изпреварващият темп на спада на наемите може да се обясни с факта, че наемодателите, осъзнавайки тежката икономическа обстановка, предпочитат да намаляват наемите, вместо да стават свидетели на освобождаване на техните жилища.

Тази тенденция води до неблагоприятната тенденция за отдаващите под наем жилища на понижение на доходността.

Средната годишна доходност от тази дейност се понижава до 5.5% към настоящия момент, спрямо 5.7% към сравнимия период на март.

Много имотни специалисти споделят все по-често мнението, че ще ставаме свидетели на постепенно стабилизиране на пазара на имоти в столицата.

Положителни симптоми и надежда се дават и от банковия пазар, като финансовите институции стават все по-активни по отпускането на кредити.

Банките разполагат с набран значителен ресурс, на относително висока цена и това ги прави нервни и все по-склонни да отпускат кредити, макар и при по-затегнати условия.

Най-лошото от кризата най-вероятно вече е зад гърба ни. Едва ли ще станем свидетели на по-нататъшно значително повишение на безработицата, което означава, че хората, които са на работа е доста вероятно, че ще си я запазят, коментираха специалисти по време на банковия панел на форум „Шумът на парите", организиран от Profit.bg и проведен през изминалата седмица.

„Ако сте на възраст между 25 и 40 години, нямате значителни кредитни експозиции и сте все още на работа, то идеята да си купите в момента имот с цел основно жилище не е лоша", според Емил Ангелов, зам. изп. директор на Банка Пиреос.

При отговаряне на горните условия със сигурност ще получите банково кредитиране.

Станете наш почитател във Facebook