Как да напуснете работа и да обиколите света

18371
Как да напуснете работа и да обиколите света

© pixabay.com

Напускането на работа е свързано с тревоги. Напускането на работа, за да пътешествате из цял свят - това вече си е истински повод за тревоги. Тогава ще знам: въпрос на седмици е моят съпруг и аз да напуснем дома си, за да пътуваме из източна Азия в продължение на 3 месеца, разкзва Джулиън Крамър.

За да се осъществи това приключение, той ще напусне работа, а аз ще се тревожа. Тревожните мисли са толкова много, че буквално ще проваля пътуването ни, спомня си още тя.

Но имам усещането, че не съм единственият пътешественик, който се тревожи относно работата си, казва Крамър.


(За тези от вас, които са любопитни защо съпругът ми трябва да напусне работа, за да се впусне в пътешествие, а аз не – аз съм писател на свободна практика – мога да пътувам и да работя едновременно. С моите приходи и една година спестявания разполагаме с конкретен бюджет за пътуване. Планът ни е осъществим. Това, че можем да си го позволим финансово обаче, не ме спира да се тревожа за бъдещето.)

Според кариерния експерт Джил Хасинто, който е специализиран в поведението на поколението милениум, ние сме програмирани от ранна възраст да следваме стриктен график – от детската градина до пенсия.

Доброволното напускане на работа и скачане в неизвестното е естествено да бъде свързано с нервност и тревога, казва тя. Добавете към този сценарий фактът, че ще загубите приходите си и потенциалния си кариерен растеж. Плашещо е. Изисква се излизане от зоната на комфорт и се налага да живеем по напълно различен начин.

Не знам за вас, но аз искам да живея, без да се тревожа. Затова се обърнах към експерти за съвети  и трикове, които да използвам в нащия план "напусни работа и обиколи света".

1/ Започнете да се грижите за себе си

Времето да започнете да управлявате тревогите си, свързани с работата и пътуването, е сега. Този съвет дава д-р Мелиса Паркс, психолог, който е профилиран в областта на дигиталните номади.

Работете върху повишиването на вашата емоционална устойчиност и се грижете за себе си преди да заминете, казва Паркс.

Започнете с идентифицирането на нещата, които ви карат да се чувствате добре сега и как можете да пренесете същата рутина на пътя.

Пътуването е изпъстрено с падове и върхове. По всяка вероятност ще разкрие ваши скрити черти – но вие ще разполагате с инструменти за грижа за себе си, за да се справите във всяка една ситуация на пътя, казва д-р Паркс.

Един от начините е като практикувате дълбоко дишане. Плиткото дишане изпраща съобщение до мозъка ни, че нещо не е наред. Ако практикувате дълбоко дишане, вие изпращате различно послание – всичко е ок.

2/ Напуснете по правилния начин

Когато остава месец до заминаването, обявете напускането си както си му е редът. За вас ще бъде от полза да бъдете честни относно причините, поради които подавате заявлението за напускане. Искате да видите света. Вашият шеф ще прояви разбиране, осъзнавайки че проблемът не е във фирмата, смята експертът Хейли Кроуфорд. Според нея така ще спечелите уважението на мениджъра, независимо дали иска да се сбогува с вас или не.

Друга причина да бъдете искрени и открити с бъдещия си бивш шеф е да имате време за сбогуване. Т.е. не напускайте, когато фирмата е по средата на важен проект. Попитайте шефа си дали плановете ви не идват в неудобно време. В този случай трябва да сте готови да коригирате с една-две седмици датата на отпътуване.

Не на последно място по важност – когато напускате по правилата и според всички утвърдени стандарти, не горите мостове. Един ден може да се върнете на старото си работно място.

3/ Обновете портфолиото си още сега

Пътуването може да поражда у вас тревоги относно намирането на нова работа след завръщането ви. Хасито уверява, че няколко стъпки гарантират успеха ви в бъдеще.

Една от тях е обновяването на работната автобиография, мотивационното писмо и портфолиото. Не е необходимо да отмятате тези задачи след връщането си. Направете го сега.

Задължително споменете в тях измерими резултати, които говорят за успеха ви.

Друг момент е изпращането на имейл или провеждането на разговор с колеги, мениджъри, клиенти и др. Информирайте ги, че напускате. Никога не знаете кой ще ви бъде от полза в бъдеще.

4/ Научете се да бъдете в настоящето

Според д-р Паркс „тревогите се проявяват, когато сме фокусирани върху бъдещето, вместо да бъдем в настоящето“. С други думи, ако се тревожите дали ще имате работа, когато се върнете, тези негативни мисли и чувства може да провалят настоящия ви план – пътешествието.

Бъдете тук и сега. Иначе ще изпуснете чудесата около себе си.

5/ Настройте се на положителна вълна за пътешествието

Ако изпитвате трудности в отхвърлянето на песимистични мисли, използвайте уменията си, за да ги разсеете. Например снабдете се със софтуер, който да ви помага в ориентирането, преводите, откриването на полезна информация и т.н.

Пътуването в чужда страна треника уменията ви да бъдете гъвкави.

Когато виждате как живеят хората в другите части на света, това ви помага да имате по-широк кръгозор, обяснява Кроуфорд. Това са ценни умения за един шеф.

Да не говорим колко ентусиазирани могат да бъдат бъдещите ви работодатели от интересните приключения, в които сте се впускали. Кой не мечтае да напусне работа, за да осъществи своя мечта!

Три причини да звъннете на бивш колегаДори когато не сте поддържали връзка с него от години

6/ Не се крийте от тревогите

Целта е да намалите нивото на тревожността, докато пътувате. Ако обаче не успеете да ги преодолеете, не се крийте от тях, съветва д-р Паркс.

Може да станем още по-тревожни, когато сме нервни на тема тревога. Тя предлага следната тактика. Вместо да кажете „Ще отида на това пътешествие, но съм разтревожен“, формулирайте ситуацията така: „Тревожа се и отивам на това пътешествие“.

Ще се удивите колко успокояващо действа, когато позволявате на тревожните мисли да са там, но не ги изпускате от контрола си в името на преследването на своята мечта.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg