Китайският имотен гигант Evergrande е подал в САЩ молба за защита от фалит

1342
Китайският имотен гигант Evergrande е подал в САЩ молба за защита от фалит

© Unsplash

Силно задлъжнелият китайски имотен гигант Evergrande Group e подал молба за защита от фалит по глава 15 в американски съд, съобщава CNBC. 
 
В декларация до съда по несъстоятелността в Манхатън компанията се позовава на процедури за преструктуриране в Хонконг, Каймановите острови и Британските Вирджински острови.
 
Строителният компания изпадна в несъстоятелност през 2021 г. и обяви програма за преструктуриране на офшорни дългове през март. Търговията с акции на Evergrande е спряна от март 2022 г.
 
Защитата от фалит по глава 15 позволява на съд по несъстоятелност в САЩ да се намеси в трансгранични дела за несъстоятелност, включващи чуждестранни компании, които са в процес на преструктуриране от кредитори. Той има за цел да защити активите на длъжниците и да улесни спасяването на предприятия, които са във финансови затруднения.
 
Tianji Holdings, филиал на Evergrande, и нейното дъщерно дружество Scenery Journey, също са подали молба за защита по глава 15 в съд в Манхатън, според документацията.

Новите икономически данни за Китай са под очакванията на анализаторитеДокладът на Националното статистическо бюро не включва информация за безработицата сред младите хора

Срив в сектора на имотите
 
Заявлението на Evergrande идва на фона на опасенията, че проблемите в сектора на недвижимите имоти в Китай могат да се разпространят към други части на икономиката, която вече отбеляза колеблив растеж.
 
Съвсем наскоро Country Garden, който беше един от най-големите строителни предприемачи в Китай, имаше затруднения в извършването на купонни плащания по облигации, деноминирани в щатски долари.
 
Компанията също така е спряла търговията с най-малко 10 от своите облигации в юани, търгувани в континентален Китай, според Reuters.
Огромният сектор на недвижимите имоти в Китай отдавна е жизненоважен двигател на растежа на втората по големина икономика в света и представлява до 30% от брутния вътрешен продукт на страната.
 
В края на юли висши китайски лидери заявиха, че ще има по-голяма подкрепа за имотния сектор, но въпреки тези сигнали притесненията на инвеститорите остават. 
 
През юли Evergrande отчете обща загуба от 81 милиарда долара за последните две години.
 
Нетните загуби за 2021 г. и 2022 г. са съответно 476 милиарда юана (66,36 милиарда долара) и 105,9 милиарда юана (14,76 милиарда долара) в резултат на проблеми с пазарната стойност на имотите, покриване на земи, загуби на финансови активи и разходи за финансиране, казаха от компанията.
 
Декларацията за фалит е подписана от Джими Фонг, посочен като „чуждестранен представител“ на China Evergrande Group. Среща на кредиторите по схемата е насрочена за сряда в хонконгския офис на Sidley Austin, базираната в САЩ адвокатска кантора, представляваща Evergrande.

След новината за Evergrande основният борсов индекс в Хонконг Hang Seng затвори на меча територия в петък със спад от 2,1% над 20% под върховете от януари.

Някои от най-големите компании закриха на червено, сред които Tencent със спад от 2,34%, Alibaba - с 3,44% надолу и HSBC – с 1,1%.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg