Лек ръст на строителството в ЕС през септември, у нас намалява

495
Лек ръст на строителството в ЕС през септември, у нас намалява

© Pixabay

Продукцията на сектор "Строителство" се е повишила с 0,4% в Европейския съюз, а в еврозоната с 0,5% през септември спрямо август.
 
Това сочат първоначалните сезонно коригирани данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от БТА. На годишна основа (спрямо септември 2023 г.) строителството на сгради в ЕС е намаляло с 0,3%, а в страните от валутния съюз се е увеличило с 0,1 на сто. 
 
В България през септември 2023 г. е отчетено понижение на обема на строителството с 0,4% спрямо предходния месец.
 
И през третото тримесечие на годината (юли-септември) у нас e регистриран спад на производството в сектор "Строителство" (- 1,3 на сто), като той е спрямо третата четвърт на 2022 г. Спрямо септември миналата година понижението в сектора е -1,8 на сто. 
 
Строителството в ЕС и еврозоната през септември спрямо август 2023 г.
 
През септември тази година при гражданските инженерни проекти в еврозоната е отчетено повишение с 1,5 на сто спрямо август, а увеличението при строителството на сгради е с 0,2 на сто. 
 
Във всички страни от ЕС гражданските инженерни проекти се увеличават с 1,1 на сто, а строителството на сгради - с 0,3 на сто.

Най-високата сграда в Хамбург като символ на строителната криза в ГерманияНейната стойност се оценява на 1,3 млрд. евро след завършването ѝ, но предизвикателствата са много
 
Най-значително увеличение на обемите на производство в сектор "Строителство" през септември на месечна основа сред страните от ЕС, за които са налични данни, е отбелязано в Словения (+7,4 на сто), следвана от Полша (+3,6 на сто) и Словакия (+2,3 на сто). 
 
Най-значително намаление е регистрирано в Унгария и Румъния (по -1,9 на сто), следвани от Португалия (-1,2 на сто) и Австрия (-0,9 на сто). 
 
Строителството в ЕС и еврозоната през септември т.г. спрямо септември 2022 г.
 
На годишна основа през септември 2023 г. при гражданските инженерни проекти в еврозоната е отчетено понижение на производствените обеми с 0,3 на сто, а при строителството на сгради е регистрирано нарастване с 2,5 на сто. 

Слаб ръст на строителството у нас и в еврозоната отчита ЕвростатВ България през май 2023 г. е отчетено повишение на обема на строителството с един процент спрямо предходния месец
 
За същия период при гражданското строителство в ЕС е регистрирано годишно повишение с 2,8 на сто, а при строителството на сгради е отбелязано понижение с 0,1 на сто.
 
Сред страните от ЕС, за които са налични данни, най-голямо годишно увеличение на производството в сектор "Строителство" е отчетено в Словения (+32,1 на сто), Полша (+13,8 на сто) и Румъния (+10,9 на сто).
 
На другия край на скалата, сред страните с най-голямо понижение на строителната продукция, са били Финландия (-6,2 на сто), Испания (-6,1 на сто) и Унгария (-6 на сто).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg