След като отмине кризата, мебелният бранш ще се свие с поне 30 на сто спрямо състоянието на сектора от времето на бума в строителството у нас. Това каза изпълнителният директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост Стефан Ганев. Според него от началото на 2008 г. досега спадът в мебелната промишленост е около 60 %.

Основната причина е много резкият спад на вътрешния пазар и спирането на строителството. Мебели са се купували за обзавеждане на нови жилища и хотели.

Днес хотелското строителство е спряло почти на 100 %, жилищното пък на 80 %. Поради тази причина ново обзавеждане за българския пазар почти не се търси. А и иначе българинът си сменя по принцип мебелите рядко.

Освен това при криза мебелите става стока, която не е от първа необходимост. Те не на всяка цена трябва да бъдат подменени или закупени и смяната на обзавеждането за повечето потребители остава за бъдещ етап, когато се усетят малко по-стабилни финансово.

И най-успешните български мебелни фирми твърдят, че сред тях няма такива, които да не са направили 50 % съкращения на персонала си. Това се е случило дори във фирмите, които работят за износ.

„Ако говорим, че строителството и разходите в България за мебели са спаднали сериозно до 80 на сто, останалото дойде от износа, който също спадна драстично.

От около една година насам обаче производителите, които работят за износ, имат стабилни и едри партньори и вече има някакво оживление.

Те говорят за излизане от кризата през последните шест месеца", обясни Стефан Ганев.

Източник: Фокус