След няколко години, изпълнени с предизвикателства, предпазливият оптимизъм в сектора на търговските площи се завръща, коментират от Colliers International.

Положителните нагласи бяха водещи сред търговци, инвеститори, предприемачи, консултанти и специалисти, събрали са на годишното изложение MAPIC в Кан, Франция.

Тази година посетителите на едно от най-значимите събития в сферата на търговския сегмент бяха с 25% повече от предходната. Присъстваха и ключови предприемачи, представени от мениджъри на високо ниво, които бяха дошли директно да договарят условия по конкретни проекти.

"Международният пазар на търговски площи се характеризира с по-малко ново предлагане в сравнение с предходни години, но с по-голямо качество на проектите", сподели Иглика Йорданова, мениджър отдел „Търговски площи" в Colliers International. "Сега предприемачите гледат по-реалистично върху възможностите на пазара и представят стойностни проекти. От друга страна, наемателите са едновременно внимателни и избирателни при наемането на търговски площи. Паралелно с това, те запазват плановете си за разширяване на нови пазари, тъй като смятат, че в момента условията за експанзия са много добри".

Актуалните наемни нива на търговски площи в Европа потвърждават, че оптимизмът се завръща в търговския сектор. В повечето пазари наемите на централните улици и в търговските центрове се очаква да се стабилизират или да отбележат ръст през следващите 12 месеца. Това е ясен знак, че повишеното търсене на такива площи в някои държави ще доведе до ръст на наемните нива.

В региона ЕМЕА (Европа, Близкия изток и Африка) се открояват три столици, които отчитат по-силен интерес от страна на наематели и предприемачи. Това са Кайро, Истанбул и Киев, като и трите града се характеризират със значителен брой големи търговски центрове в процес на изграждане. Това отразява факта, че предлагането на модерни търговски площи в тези пазари все още не е достатъчно развито, сравнено с търсенето. През 2011 г. се очакват нови 763,000 кв.м. търговски площи в Истанбул, а в Киев - 287,000 кв.м.

Сегашните месечни наемни нива за първокласни търговски площи от порядъка на 100 - 150 кв.м. в Истанбул възлизат на 184 евро/кв.м., докато в Киев са 120 евро/кв.м. за месец. За сравнение, средно голям магазин в модерен търговски център в София се отдава месечно срещу средно 39 евро/кв.м.