Неслучайно Google е неизменният победител в класацията за най-желан работодател. Последната придобивка, която компанията възнамерява да осигури на верните си служители, е собствен град с жилища, градини и спортни съоръжения в близост до офиса.

Благодарността на Google е обяснима. Ако в момента компанията „тежи" 192.9 млрд. долара на борсата, това се дължи в голяма степен на кадровата й политика.

Градът, който компанията ще построи, се намира върху терен на федерална космическа база в Силиконовата долина. На него тя ще разположи 65 жилищни сгради и две големи кули, съчетаващи жилищни площи, детски площадки и спортните съоръжения.

С това Google иска да стимулира служителите да не напускат „вселената" на компанията си. Те ще имат възможност да се хранят, живеят и спят изцяло в пределите й, като същевременно ще бъдат „опазени" от изкушаващите предложения на конкуренти като Facebook, Twitter и LinkedIn.

Защото такива рискове наистина има. Преди време стана ясно, че Facebook се е опитала да привлече един от инженерите на Google и за да го убеди да остане компанията се е „бръкнала" с 3.5 млн. долара.

Впрочем Google е подготвила приятни изненади и за Коледа. Освен премията от 1000 долара, която ще получи всеки от служителите за празниците, компанията подготвя и увеличение на заплатите с 10%, което ще влезе в сила от Нова година.