Ако имахте възможност да сте в топлата прегръдка на водата в басейна на Кауайула на южния бряг на Хаваите, може би би ви се дощяло да хвърлите един поглед на това как тече животът на останалите около вас. Или по-точно на останалите 0.1%.

Глобалната рецесия и имотната криза в САЩ внесоха смут дори и в рая: Хаваите все повече приличат на призрачен град.

„Направихме първата копка през 2008 г., месец преди фалита на Lehman Brothers", заявява Брент Херингтън, президент на голф клуб в Кауайула. „Понякога ни се струваше, че светът свършва, но решихме да продължим".

Клубът е прекрасен, с басейн и гледка към океана, с учтив персонал, готов да се притече на първия жест на госта... но въпреки това изглежда като сцена от филм за зомбита.

Тук всеки ъгъл от предлаганите имоти е оборудван с всичко необходимо за добри времена, но поне засега- добри времена не се очакват.

Брокерка разказва, че има осем списъка с клиенти, които се опитват да се освободят от собствеността си на Хаваите. Един от тях свалил цената от 1 млн. долара на 550 000.

„Последният спад на пазара бе най-лошият, който сме виждали", коментира и анализаторът Рики Касиди. „Наистина продажбите се възстановиха от дъното, но още сме много далеч от историческите средни".

Всъщност за последната година и половина на Хаваите е продадено само едно парче земя спрямо 80 продажби на стройност 110 млн. долара през 2006 г.