До края на месец август Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) планира да събори 400 незаконни строежа в страната с влезли в сила заповеди.

За първите четири месеца на тази годината са били премахнати 400 сгради. 40 сгради са рухнали в Бургаска област. От тях 15 са сгради, бунгала, вили, къщи, хотели, басейни в Слънчев бряг и други. Съставен е график за премахването на други 30 незаконни постройки до 31 август.

В началото на април в района на язовир „Ивайловград" са премахнати 10 постройки, 4 са срутени доброволно от собствениците, а едно събаряне е преустановено, заради жалба до Хасковския административен съд.

Общо 47 са влезлите в сила заповеди за събаряне на незаконни строежи в района на язовира, въпреки че проверки установиха над 100 сгради без документи. За повечето от тях обаче заповедите за събаряне не са влезли в сила.

Във Варненско ДНСК е съборила около 67 незаконни постройки - едноетажни, двуетажни, триетажни масивни постройки, надстройки, пристройки и вътрешни преустройства на жилищни сгради и др.

Източник: Новинар