В Хонконг не на шега можете да намерите обяви за продажба на домове като тази: „Продава евтино апартамент, около 15-20% под пазарната стойност, след насилствената смърт на предишния собственик“.

В град като Хонконг, в който суеверията могат да повишават или понижават цените на апартаментите, пазарът на „прокълнати къщи“, в които се е случила някаква трагедия, изненадващо е във възход.

„Китайците, и в частност тези в Хонконг, не обичат къщи, в които се е случило нещастие“, обяснява Ерик Уонг, агент на недвижими имоти пред Си Ен Ен. „Затова те са по-евтини и възвращаемостта от даването им под наем е по- висока. Ако за нормалните апартаменти тя е 3-4%, за такива тя скача до 7%“.

В обявите се публикуват дори фактически описания като „Жена, жертва на сексуално насилие, се е обесила в този дом“ или „Тинейджър на 13 години се хвърлил от сградата след спор с майка си“. Колкото и странно да звучат, агенциите за недвижими имоти са задължени от китайските закони да обявяват пред потенциалните купувач всичко, което се е случило в този имот.

Трагедиите понижават цените на жилищата с 15 до 40 процента и най-честите им купувачи са чужденци, които не споделят местните суеверия. Постепенно и самите китайци спират да се притесняват от тъмното минало, макар че ужасни убийства или сърцераздирателни трагедии все още могат да свалят цените не само на конкретното жилище, но и на целия етаж или сграда.

Агентът разказва, че в една сграда в залива жена убила съпруга си по ужасен начин. Това се случило преди 15 години, но и до днес жилищата там са почти непродаваеми, защото суеверните се страхуват от „хонза“, което на кантонски означава бедствие, нещастие, убийство.

Други пък просто използват суеверието, за да преговарят за по-ниска цена.

"Времето лекува раните", казва спекулантът на недвижими имоти Мо Ю-Уен. "Време ще мине, по-малко и по-малко хора ще си спомнят какво се е случило и стойността ще расте".

А какво може да пребори страха по-добре от мисълта за една съблазнителна печалба?