Слабо търсене на жилища и скъпи ипотечни кредити продължават да притискат цените надолу. В момента в София се продават петдесетина едностайните апартамента, за които се искат до 20 000 евро, сочи справка в сайта за недвижими имоти imot.bg.

Кв. Ботунец продължава да е лидер по евтиния в столицата една от продаваните гарсониери за 15 000 евро се оферира именно там, сочи статистиката. Причина за ниските цени в квартала, граден някога за работниците в Кремиковци, е отдалечеността му от града и екологичните проблеми, които остават въпреки спирането на комбината. Другите 2 едностайни, за които се искат 15 000 евро, са съответно в „Дружба 1" и „Надежда 2".

Трийсетина са двустайните в София, за които продавачите са обявили първоначална цена до 25 000 евро. Най-ниската оферта в сегмента от 15 000 евро е за маломерно жилище от 45 квадрата на партер в 50-годишна къща на бул. „Цар Борис ІІІ" в кв. Княжево.

Предлагането при тристайните е по-малко и в София апартаментите, оферирани до 30 000 евро, са само няколко. Най-малко пари - 40 000 евро, се искат за ЕПК жилище от 68 квадрата в кв. „Надежда 2".

Най-евтини жилища могат да се купят в блоковете тип общежития в „Люлин", „Надежда" и „Дружба", каза Константин Пандов, управител на агенция ЕППИ. Повечето от тях са панелки и за тях няма много голям интерес, уточни той.

От тухлените апартаменти най-изгодно е да се купуват имоти в старата част на кв. „Овча купел" и в двете му панелни зони, които през последните 3-4 години бяха застроени, каза още Пандов. Евтини тухлени апартаменти има в „Люлин" и други периферни части на столицата. В Ботунец също могат да се намерят много евтини жилища, но районът е отдалечен и има екологични проблем въпреки спирането на комбината в Кремиковци, добави той.

Според брокера в момента е по-удачно са се инвестира в търговски площи, за които доскоро нямаше предлагане на пазара. Сега се продават магазини по централни улици, нещо, което доскоро беше невъзможно да се намери. Предлагането ще остане голямо, защото сега в София има достатъчно непродадени жилища, добави Пандов.

В краткосрочен план не е удачно да се купува в жилище с цел бърза препродажба догодина след време, посъветва Добромир Ганев, управител на компанията за недвижими имоти „Форос". Вероятно след около 3 години цените ще са по-високи и ще може да се реализира сделка с печалба.

Подобна инвестиция е най-добре да се прави в големите градове където по-лесно се продава. По-рисково е да се влагат пари в скъпо жилище, защото кръгът на купувачите е по-малък, но печалбата може да е значителна, добави той.

Източник: в. Монитор