7 съвета за оцеляване при работа от вкъщи с половинката

4421
7 съвета за оцеляване при работа от вкъщи с половинката

© Pexels.com

В условията на пандемията от коронавирус и наложените мерки, служителите в много държави вече споделят офиса си с един нов колега – тяхната половинка.

Работата от вкъщи с вашия партньор може да е забавна за няколко дни (срещи за обяд, ранна вечеря без времето за прибиране от работа и т.н.),  но след известен период от време може да постави отношенията ви под напрежение.

"Основната задача на всеки брак е управлението на различията," казва пред CNN Антъни Чембърс, американски психолог, който консултира двойки и семейства.


"При двойките, които в момента прекарват 24 часа в денононощието и седем дни в седмицата заедно, евентуални различия може да се увеличат. Често ние сме разделени по между осем и 12 часа на ден, което помага за справянето с тези проблеми."

Приемете промяната

Няма да е лесно. Има си причина за това да се казва да не смесваме работата с удоволствието.

Изключението Швеция: Кафенетата са пълни, а хората се прегръщатЦветари продължават да продават цветя. Юношите продължават да си говорят на групи в парковете

Отделете малко време, за да приемете промените, пред които може да се изправите и си изгответе някаква рутина, съветва Чембърс.

"Това да сме заедно 24/7 може да е много вредно за отношенията," казва той.

Правете си сутрешни съвещания

Сега е времето да си общувате и то често.

Отделяйте по няколко минути всяка сутрин, за да направите оценка на предходния и да прегледате програмата за днешния ден, препоръчва Мелани Кацман, бизнес психолог.

"Обсъждайте какво се е получило вчера и какво не, какво предстои по програма днес и попитайте 'как мога да то помогна, за да успееш днес?' или 'какво се изисква от мен?'" казва тя.

Избягвайте спалнята през работно време

Ако е възможно, опитайте да работите на отделни места и избягвайте да превръщате спалнята в офис.

"Спалнята трябва да е място, където просто си говорите, спите или се отдавате на романтика," казва Кати Маршак, психолог от щата Орегон. "По-добре спалнята да бъде повече като семейно място, а не като работно място."

Определете си място, в което да не ви безпокоят

Няма нищо по-лошо от това да ви прекъсват, когато бележите сериозен прогрес по даден проект или пък гоните крайни срокове.
Определете места или часови периоди през деня, когато имате нужда от пълна концентрация и забранете всичко, което ви разсейва.

В същото време намирайте начини да показвате, че можете да бъдете прекъсвани периодично. Например, ако седите на масата в трапезарията това може да означава, че отговаряте на имейли и други по-леки задачи, при които може да има пауза, докато затворената врата в помещението където работите може да означава „не ме безпокойте“.

Не се отнасяйте към съпруга/съпругата си като към колега

Може и да споделяте един офис, но не се отнасяйте към съпруга/съпругата си като към колега, съветва Кацман.

Дори и да ви липсва брейнсторминга с колегите ви, или обръщането към съседа по място в офиса, за да обсъдите настъпилото неловко положение по време на конферентния разговор, не се обръщайте към партньора си.

Как държавата трябва да подкрепи бизнеса в условията на криза?Икономисти и финансисти споделят мнението си пред Profit.bg

Вероятно вече си споделяте грижите за дома и децата, така че не добавяйте и бремето от работата си към това (освен това е добре да продължите да поддържате връзка с колегите си).

"Може да се окаже, че напрежението е прекалено голямо, ако очаквате съпругът/съпругата  ви да е единственият източник за всички," добавя Чембърс.

Измислете си кодова дума

Нещата ще загрубеят. Ще има добри и лоши дни. За да ограничите евентуалните поражения, ако се чувствате сякаш ще експлодирате всеки момент, Кацман предлага да си измислите кодова дума, която предполага, че имате нужда от почивка.

"Това може да е някаква ваша шега или кодова дума, с която да можете да сигнализирате, 'Писна ми, дори не мога да говоря, ще експлодирам,'" казва тя.

Обвинявайте някой въображаем човек

Всички бихме могли да използваме изкупителна жертва. Защо да не си създадем въображаем човек, за да избегнем соченето с пръст?

"Ако обвинявате въображаем колега или член на домакинството като: 'Не мога да повярвам, че XXX не извади съдовете от миялната машина!' или 'XX работи много шумно!' това сваля напрежението," казва Кацман.

"Това сваля напрежението, ок е да се смеем. Не може постоянно да сме напрегнати до краен предел."

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg